Računovodski kongres, ki ga je organizirala Zbornica računovodskih servisov pri GZS, se je danes začel v Laškem s 365 udeleženci. Glavna tema letošnjega dogodka je "Pogled v prihodnost", ki poudarja pomen stalnega izobraževanja in sledenja novostim za računovodje.

Računovodski kongres, ki ga organizira Zbornica računovodskih servisov pri GZS, se je pričel v Laškem s 365 udeleženci. Glavna tema letošnjega dogodka je "Pogled v prihodnost", ki poudarja pomen stalnega izobraževanja in sledenja novostim za računovodje.

Predsednik Zbornice, Aleksander Štefanac, je opozoril na pomanjkanje kakovostnega kadra, zlasti mlajših in ambicioznih ter poudaril potrebo po prilagajanju delovnih praks in razumevanju novih generacij. Omenil je pomen ponujanja storitev, ki najbolje ustrezajo strankam, ter poudaril, da prihodnost računovodstva pripada tistim, ki so pripravljeni napredovati.

Generalna direktorica GZS, Vesna Nahtigal, je tudi poudarila potrebo po pridobivanju novih znanj, saj se računovodski servisi morajo nenehno prilagajati spremembam zakonodaje in novim standardom poročanja, vključno s trajnostjo.

Poleg tega so predavatelji predstavili spremembe v slovenskih računovodskih standardih, ki bodo začele veljati leta 2024, ter se dotaknili novosti v zakonodaji, spreminjanju evidenc o izrabi delovnega časa in aktualnih sodnih praksah. Posebna pozornost je bila namenjena tudi novim davčnim olajšavam, zlasti tistim za digitalni in zeleni prehod ter zaposlovanje in donacije.

Danes se bo kongres nadaljeval s predstavitvijo evropske sodne prakse na področju DDV, računovodske obravnave spletnih poslov ter poročanja o trajnosti. 

Uredništvo