Človek pri svojem razvoju vedno teži za novim in boljšim. Pri tem pa pozablja na svojo okolje, ki ga po nepotrebnem uničuje.

Znanstvene raziskave v Ameriki in Evropi v preteklih tridesetih letih so pokazale, da so ravno čebele najboljši naravni indikatorji onesnaženih rastlin in vode. Raziskave ugotavljajo, da lahko tudi v čebelje pridelke prihajajo ostanki pesticidov in drugih strupenih snovi, ki jih uporabljamo pretežno v kmetijstvu. Učinki teh strupov se odražajo pri čebeljih družinah tako, da so take čebele bolj občutljive za bolezni, se slabše razvijajo, naberejo znatno manj medu in cvetnega prahu. Vse več je primerov tako imenovanega izginjanja čebeljih družin, katerega posledico smo pripisovali napadenosti z varojami, oz. pomanjkanju cvetnega prahu, v resnici pa gre za zastrupitev čebel z pesticidi.

15. decembra  letos se  v EU izteče petletno podaljšano dovoljenje za prodajo herbicida glifosat. EU je namreč leta 2017, kljub državljanski pobudi za prepoved glifosata, dovoljenje za rabo tega podaljšala za 5 let, pri čemer je tudi Slovenija glasovala “za”, a ob tem zavzela pomembno stališče za prepoved po pretečenem tri- do pet-letnem prilagoditvenem obdobju za kmetijstvo. 

Ker gre za snov, ki ima dokazano škodljive posledice ne le za čebele, pač pa neposredno tudi na  zdravje ljudi, v Čebelarski zvezi Slovenije odločevalce, v prvi vrsti ministrico za kmetijstvo in predsednika vlade, pozivamo k spoštovanju predhodne odločitve in nasprotovanju ponovnemu podaljšanju dovoljenja za prodajo in rabo herbicida glifosat na območju EU. 

VIR: ČZS