Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Čebelarsko zvezo Slovenije in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije poziva k pravilni rabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Čebelarsko zvezo Slovenije in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije poziva k pravilni rabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS), saj ima lahko nepravilna raba negativne posledice za zdravje ljudi in okolje, vključno s čebelami ter ostalimi opraševalci, ki so eden izmed osnovnih indikatorjev onesnaženosti v okolju.

V prvi vrsti spodbujajo okolju prijaznejše metode varstva rastlin in celovito ravnanje s kmetijskimi rastlinami, poleg tega pa tudi uporabo metod varstva rastlin z nizkim tveganjem, kamor spada tudi uporaba FFS na podlagi izvlečkov, mikroorganizmov, rastlinskih izvlečkov, feromonov in podobnih snovi, uporaba osnovnih snovi, in uporaba FFS, dovoljenih za ekološko pridelavo.
Pridelovalec mora nasad ali posevek redno pregledovati in opazovati pojav škodljivih organizmov ter na podlagi lastne presoje ter izkušenj izbrati najprimernejšo metodo varstva rastlin oziroma ustrezno kombinacijo metod ter FFS uporabiti le takrat, ko presodi, da z metodami varstva rastlin z nizkim tveganjem ni mogoče zagotoviti zadovoljivega učnika obvladovanja škodljivih organizmov.

V primeru uporabe FFS mora uporabnik upoštevati tudi informacije o pragu škodljivosti, če te obstajajo, o primernem času uporabe FFS in druge nasvete o uporabi tistih sredstev, ki so ciljno naravnana za čim manjšo škodljivost za zdravje ljudi, neciljne organizme in okolje. FFS, ki predstavljajo tveganje za čebele in druge opraševalce, so označeni z grafičnim opozorilnim znakom  »Nevarno za čebele«.
Dodajajo še, da je pravica do zdravega okolja temeljna pravica vseh državljanov, zato je pravilno rokovanje s FFS velika odgovornost vsakega uporabnika FFS.

VIR: Občina Idrija