Libertas Festival (LIFE) bo znova zapolnil scensko lokacijo nekdanjega skladišča soli Libertas.

Raznovrstni program, ki ga s skupnimi močmi pripravljajo Mestna občina Koper, Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper in KID PiNA, bo med 13. in 18. junijem obiskovalcem pričaral nepozabno doživetje. 

Svoje mesto pod koprskim soncem bo po načelu med- in interžanrskega povezovanja našla sodobna urbana kultura v svojih najrazličnejših oblikah. Od plesnega gledališča, performansov, multimedijske umetnosti in svetlobnih instalacij do eksperimentalnih odvodov elektronske glasbe. V kulturno revitaliziranem prostoru se bo predstavilo zavidljivo število domačih in tujih imen. 

Odprtje festivala bodo danes, 13. junija, ob 19.30 pospremili štirje dogodki. V celotnem času trajanja festivala bo na ogled svetlobna instalacija InstaVrt vizualne umetnice Marjete Zupančič, ki je nastala v sodelovanju s Svetlobno gverilo in odpira možnosti novih interpretacij svetlobe. Vse do sobote, 18. junija, bo prav tako na ogled projekcija Sacred Sriptures Hallucinations Pietra Bolcata, ki spodbuja k razmisleku o odnosu med družbo, stroji in vero. Citati iz Svetega pisma in Korana so podani umetni inteligenci, ta ustvari avdiovizualno interpretacijo, zvok in slika pa sta oblikovana izključno na podlagi interpretacije besedil s strani umetne inteligence. Ob 21. uri si bodo obiskovalci ogledali nemi film ameriškega komika in vsestranskega filmskega ustvarjalca Busterja Keatona z začetka 20. stoletja ob glasbeni spremljavi hrvaških art rokerjev Porto Morto.

Drugi dan festivala bo postregel z novimi doživetji. Torek, 14. junij, prinaša nastopa plesalke in koreografinje Daše Grgič, ki se bo predstavila s svojim performansom BodyunTitled, skozi katerega izumi gibljivo bitje, katerega moč je vsebovana v enačbi privlačnost – odbojnost. Temu bosta sledili dve plesni točki v režiji Campagnie Bellande. Ob 22.30 se bodo z glasbenim nastopom predstavili člani skupine Fish on Mars, z njimi pa veliko eteričnih kitarskih vložkov, basa in hipnotičnih ritmov bobnov.   

V sredo, 15. junija, bosta na sporedu dve točki. Prvo si bodo obiskovalci lahko ogledali ob 21. uri, in sicer pesniško-zvočni improvizirani performans IgnoRRR. Eno uro kasneje se bosta ljubljanski umetnik Gašper Torkar in ljubljanska vizualna umetnica Farah Sarah Kurnik predstavila z elektronsko glasbo in digitalno vizualizacijo. 

Naslednji dan, 16. junija, bo festival obiskovalce razvajal z gledališko predstavo Sine, ki je pravzaprav osupla fascinacija nad podobami in zgodbami zapriseženih devic iz oddaljenih predelov Črne gore, Albanije, Kosova in Metohije. Ob 21.30 bo nastopil trio Spiral Mind, ki bodo poleg že ustaljenega repertoarja predstavili tudi nekaj izbranih skladb iz prihajajočega prvenca. Zaključek četrtkovega večera bo minil v ritmih soul, jazz, disco in house glasbe, ki jih bosta predvajala voditelja jutranje radijske oddaje na Neodvisnem obalnem radiu Eros Brajko in Jan Bajc Funa.  

V petek, 17. junija, bo pestro dogajanje v Libertasu sooblikovali evropski elektronski producent Dario Tronchin z živo elektronsko glasbo, neutrudni raziskovalec mehanizmov in sestavnih delov elektronske plesne glasbe Lorenzo Senni in kolektiv mladih ustvarjalcev Nimaš izbire, ki se ukvarjajo z organizacijo klubskih večerov, digitalno umetnostjo in ulično modo. Ob 23.30 naprej bodo DJ-ji Fujita Pinnacle, Gabi98 in Out-Lot poskrbeli za plesne ritme sodobnega podtalja iz vseh smeri neba pozno v noč, s projekcijami lastnih 3D-kreacij in digitalnim ambientov pa jih bo spremljala Knnz

Festival se bo v soboto, 18. junija, poslovil z dvema dogodkoma. Ob 21. uri se bo Tadej Droljc z avdiovizualnim nastopom Žarkolom poigraval z laserji, ukrivljenimi ogledali in zvokom. Za zaključek večera in s tem tudi festivala se bo ob 22. uri producent, DJ in glasbenik iz Milana Go Dugong predstavil z živo elektronsko glasbo. Kot ljubitelj globalnih zvokov, dodelanih s kolažem ritmov, jezikov, instrumentov, terenskih posnetkov in zvočnih vzorcev s celega sveta, je stkal radoživ projekt, ki se nenehno razvija. 

Pri organizaciji festivala so moči združili Mestna občina Koper, Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper in KID PiNA.

Za podrobnejši ogled programa lahko obiščete naslednjo spletno stran. Vstop je prost. 

PR: MOK