Toyota predstavlja naslednje poglavje zgodbe pionirskega avtomobila Prius, ki velja za prvi serijski avtomobil na hibridni pogon na svetu. Prius bo tudi v svoji peti generaciji navduševal s številnimi inženirskimi inovacijami in atraktivno obliko.

  • Prius v svoji peti generaciji ponuja vznemirljivi videz in izboljšano priključno-hibridno tehnologijo.
  • Priključni hibrid z izboljšano baterijo in vsestransko evolucijo ustvarja izjemno učinkovit hibridni sistem.
  • Električni doseg znaša 69 km*, kar omogoča še daljša potovanja brez emisij. 
  • Emisije CO2 izjemno učinkovitega hibridnega sistema z dvojnim značajem znašajo le 19 g/km*.
  • T-Mate in zadnja generacija varnostnega sistema Toyota Safety Sense ponujata še več varnosti in brezskrbnosti ter pripomoreta k boljšemu zaznavanju morebitnih nevarnosti.


Prius je bil predstavljen leta 1997 in je s svojo sodobno zasnovo trajno zaznamoval znamko Toyota in celoten avtomobilski svet. S poudarjanjem pomena elektrifikacije in drznim napovedovanjem novih standardov se je uveljavil kot pristna avtomobilska ikona. Nova generacija, ki bo v Evropi na voljo izključno kot priključni hibrid, bo pomenila naslednji korak tega razburljivega potovanja.
Toyota je zavezana ogljični nevtralnosti in hibridna tehnologija, ki je bila uvedena prav z modelom Prius, še vedno pomembno prispeva k prehodu na ničelne emisije. Novi Prius Plug-in Hybrid še dodatno utrjuje filozofijo več tehnologij, na katero prisega znamka Toyota in ki poleg hibridnega pogona vključuje tudi baterijsko-električna vozila (BEV) in vozila na gorivne celice (FCEV). Vse te rešitve zagotavljajo povečano učinkovitost in pripomorejo k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida.
Prius je vsemu temu prizadevanju utiral pot in hkrati navdihoval nastajanje drugih modelov znamke Toyota na hibridni pogon. Seveda je v tem pionirskem duhu zasnovana tudi nova generacija tega legendarnega avtomobila. Novi Prius bo namreč uvedel novo generacijo priključnega hibridnega sistema, ta pa pomeni pomemben evolucijski korak, ki temelji na vsestranskem napredku visokozmogljive baterije. Ta izrazito pripomore tudi k izjemno nizkim emisijam CO2, ki po ciklu WLTP znašajo le 19 g/km* (predmet končne homologacije). To je podatek, ki dokazuje, da gre za najbolj energijsko učinkovitega Priusa do zdaj.  
Prius še vedno navdušuje s svojim dvojnim značajem. Njegov električni doseg je dovolj dolg za večino dnevnih mestnih voženj. V kombinaciji z učinkovitim bencinskim motorjem pa ponuja tudi prilagodljivost in učinkovitost klasičnega hibrida, ki se kažeta predvsem na daljših vožnjah.
Elektromotor in dvolitrski bencinski motor skupaj zmoreta 223 konjskih moči (164 kW) ter ponujata tudi močno in odzivno pospeševanje. K izjemni energijski učinkovitosti pripomore tudi prenovljena karoserija, ki je aerodinamično poenostavljena za optimizacijo pretoka zraka in doseganje majhne porabe goriva, vodljivosti in stabilnosti.
Tudi novi model je zasnovan v prepoznavnem slogu, ki Priusa s svojo dinamično kupejevsko silhueto dviguje še na višjo stopnjo. Zgrajen je na drugi generaciji platforme GA-C Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA), ki zmanjšuje težo in povečuje togost. Nižje težišče je doseženo z optimizacijo namestitve baterije in rezervoarja za gorivo, kar omogoča osupljivo vozniško izkušnjo in bolj umirjeno vožnjo.


Vozne zmogljivosti
 
Hibridni sistem nove generacije ponuja vsestransko izboljšanje moči in zmogljivosti priključno-hibridne različice novega Priusa. Pogonski sklop proizvede 223 konjskih moči (164 kW) sistemske moči, od katere 152 konjskih moči (112 kW*) prispeva 2,0-litrski bencinski motor, električni pogonski sklop, ki ga sestavljata elektromotor in planetno gonilo, pa zmore 163 konjskih moči (120 kW*). V primerjavi s trenutno generacijo, ki zmore 122 konjskih moči (90 kW), novi model ponuja izrazito povečano moč ter posledično močnejše in bolj odzivno pospeševanje.
Razvojni inženirji so sledili cilju, da bi novemu Priusu omogočili večino dnevne vožnje v električnem načinu. Električni doseg znaša 69 kilometrov* in je v primerjavi s trenutno generacijo občutno daljši, predvsem zaradi nove, 13,6 kWh litij-ionske baterije, katere celice z višjo energijsko gostoto omogočajo bolj kompaktno zasnovo. Prav zaradi tega so lahko celotni baterijski sklop namestili pod tlemi in s tem še dodatno znižali gravitacijsko težišče avtomobila.
Za še večjo energijsko učinkovitost je opcijsko na voljo tudi streha s solarnimi celicami**. Sončna streha lahko vsak dan zbere dovolj dodatne energije, ki zadostuje za 8 kilometrov električne vožnje. Če je vozilo več dni parkirano na mestu, pa lahko tudi povsem napolni baterijo vozila.


Oblikovna zasnova zunanjosti
 
Novi Prius tudi v oblikovnem pogledu pomenu nadgradnjo in posodobitev ikonične klinaste oblike, ki je bila uvedena že z drugo generacijo. Elegantna silhueta je bila oblikovana z znižanjem celotne višine za 50 mm, vrh strehe pa je pomaknjen nekoliko nazaj. Nova zasnova omogoča tudi namestitev pnevmatik z večjim premerom, do 48,26 centimetrov (19 palcev).

Oblikovalci so odstranili vse nepotrebne oblikovne elemente in linije ter na ta način ustvarili preprosto prečiščen minimalističen dizajn, ki ga je navdihnil naravni tok zraka. Celostno podobo izboljšuje tudi daljša medosna razdalja, ki se je v primerjavi s prejšnjo generacijo povečala za 50 mm. Hkrati se je celotna dolžina avtomobila zmanjšala za 46 mm in po novem znaša 4599 milimetrov.
Novi Prius je za 22 mm širši od predhodnika, kar poudarja njegovo dinamično podobo. Na sprednjem delu motiv glave kladiva elegantno združuje luči, ki poudarjajo značilno obliko. Pogled od zadaj je poudarjen s tridimenzionalnim linearnim svetlobnim elementom, ki poudarja napreden dizajn in pozornost usmerja na drzen logotip Prius.


Oblikovna zasnova notranjosti
 
Prostorna potniška kabina združuje vozniško vznemirjenje in zabavo. Skladno z novo arhitekturo otoka je notranjost razdeljena na tri cone, ki jih predstavljajo okolica, voznikov modul in lebdeča instrumentna plošča.
Potniška kabina ustvarja vtis prostornosti in je zgrajena iz kakovostnih elegantnih materialov, s harmoničnimi dekorativnimi elementi, ki poudarjajo dinamičen občutek.
Voznikov modul je zasnovan okoli 17,78-centimetrskega (7-palčnega) zaslona LCD, ki je nameščen neposredno v vidnem polju in vozniku omogoča, da pogled ves čas ohranja na cesti.
Na novo oblikovana armaturna plošča ponuja kombinacijo udobja, uporabnosti in privlačnega videza. Združuje diskreten, nižji osrednji zaslon in tanke gumbe za upravljanje klimatske naprave, medtem ko je osvetlitev armaturne plošče povezana z obvestili varnostnega sistema Toyota Safety Sense in izraža opozorila s spreminjanjem barv.


Izjemna varnost s sistemom T-Mate

Novi Prius ne presega pričakovanj le s svojo zmogljivostjo, energijsko učinkovitostjo in estetsko dovršenostjo, temveč postavlja tudi nove varnostne standarde. Opremljen je z bogatim naborom aktivne varnosti, ki še bolj učinkovito zaznava morebitne nevarnosti. Sistem Toyota T-Mate namreč vključuje zadnjo generacijo varnostnega paketa Toyota Safety Sense (TSS), katerega funkcije je mogoče po novem posodabljati prek zraka.

Izboljšani senzor sprednje kamere zmore podvojeno razdaljo zaznavanja naprej ter širši bočni in navpični pogled. To omogoča zgodnejše zaznavanje predmetov v bližini in prepoznavanje širšega obsega morebitnih nevarnosti, vključno z motornimi kolesi in predmeti ob cesti. Dodatni sprednji stranski radarski senzorji pa podpirajo funkcije sistema za preprečevanje trka, asistenta za sledenje voznemu pasu in opozorila za sprednji prečni promet.

Povečano območje zaznavanja izboljšuje tudi sistem za preprečevanje trka. Opozorila po novem poleg zaznavanja in izogibanja pešcev in vozil vključujejo tudi motorna kolesa in prihajajoča vozila. Nova podpora za preprečevanje trka v križišču se odzove na prihajajoči promet in vozila, ki vozijo skozi križišče. Ob tem pa zaznava tudi pešce, ki prečkajo križišče, medtem ko vozilo zavija.

Novi proaktivni vozniški asistent, ki vključuje podporo pri krmiljenju in zaviranju v daljavi, zazna prihajajoči predmet ter voznika opozori na morebitne nevarnosti in mu pomaga pri izogibanju. Pomočnik pri pojemku upočasni vozilo, ko voznik spusti stopalko za plin. Poleg tega pa tudi spreminja pojemek glede na bližajoče se zavoje ali promet. Pomoč pri krmiljenju zazna prihajajočo smer ceste in prilagodi moč servo volana, da pomaga pri bolj tekoči izpeljavi zavoja.


Naslednje poglavje v zgodovini avtomobilov na hibridni pogon

Od predstavitve leta 1997 je Prius prevozil dolgo in pomembno pot. Peta generacija tega pionirskega modela nadaljuje izročilo in zavezo znamke Toyota k boljši prihodnosti ter ju dviguje na še višjo raven. 

Originalni Prius iz leta 1997 je pravzaprav začetnik avtomobilske elektrifikacije, saj velja za prvi serijski električno-hibridni avtomobil na svetu. S svojo naprednostjo je bil dobesedno zasnovan za 21. stoletje. V svoji prvi izdaji pa je poglede privlačil kot sodobno zasnovana limuzina.
Seveda je izstopala predvsem nova hibridna tehnologija. Posebej za ta model zasnovani 1,5-litrski bencinski motor VVT-i in kompakten elektromotor z visokim navorom sta zagotovila vozno zmogljivost, primerljivo z zmogljivostjo obstoječih avtomobilov podobne velikosti, vendar s precej manjšo porabo goriva in polovico nižjimi emisijami CO2.
Zaradi teh podatkov je Prius postal japonski avtomobil leta 1997/98. Potem je vstopil na svetovno prizorišče in leta 2000 začel ustvarjati tesno vez z okoljsko ozaveščenimi kupci v Evropi in Združenih državah Amerike.

Leta 2003 je bila predstavljena povsem nova druga generacija, zasnovana po precej višjih aerodinamičnih standardih, saj je njen koeficient zračnega upora znašal le 0,26. Takrat so uvedli tudi ikonično klinasto zasnovo karoserije, ki je skupaj s petvratno kombilimuzinsko zasnovo postala prepoznavni zaščitni znak vseh naslednjih generacij. Prius je bil v svoji drugi generaciji leta 2005 razglašen za evropski avtomobil leta.
Hibridna tehnologija se je razvijala izjemno hitro in po zaslugi nove generacije hibridnega sistema znamke Toyota se je Priusova energijska učinkovitost povečala za 15 odstotkov. Še bolj navdušujoč je bil podatek, da se je moč, pridobljena iz elektromotorja, povečala kar za 50 odstotkov. Izboljšana je bila tudi baterija, ki je bila precej lažja, predvsem pa je Priusu sploh prvič omogočala, da se je premikal izključno na električni pogon.
Prius je že v svoji drugi generaciji dosegel mejnik milijona prodanih primerkov in s tem pomembno pripomogel h globalnemu zmanjšanju škodljivih emisij.

Znamka Toyota je v vsem tem času ves čas krepila svoj vodilni položaj na področju razvoja hibridnih vozil. V tem duhu je bila leta 2009 predstavljena tretja generacija Priusa. To je bil v tistem času tehnično najbolj napreden serijski avtomobil na svetu. V primerjavi s predhodno različico je zaradi še nižjega koeficienta upora, zmogljivejšega motorja in na novo zasnovanega elektromotorja ponujal za 10 odstotkov manjšo porabo goriva in za 14 odstotkov nižje emisije CO2. Kupci so lahko uživali v tekoči hibridni vožnji, ki jo je omogočala predvsem zmogljivejša litij-ionska baterija. 
Leta 2012 je bil predstavljen tudi Prius Plug-in, ki velja za enega prvih priključno-hibridnih modelov v Evropi. To je bil avtomobil, katerega baterija se je lahko polnila tudi iz zunanjega vira napajanja, kar je voznikom omogočalo, da so uživali v prednostih popolnoma električne vožnje in v vsestranski zanesljivosti hibrida. Prvi Prius Plug-in Hybrid je s svojimi 25 kilometri električnega dosega in največjo učinkovitostjo v razredu postavil nove standarde na področju mobilnosti.

Prius je električni mobilnosti utiral pot tudi v svoji četrti generaciji, ki je bila predstavljena leta 2015. To je bil tudi prvi model, ki je bil zasnovan skladno s Toyotino novo globalno arhitekturo TNGA, ki je Priusu in tudi drugim modelom znamke Toyota omogočala več vozniškega užitka, nižje težišče, boljši položaj za volanom in večjo torzijsko togost. Uporaba jekla visoke trdnosti je omogočila tudi bolj odzivno vodljivost, zaradi česar je karoserija četrte generacije Priusa postala 60 odstotkov bolj toga od predhodne različice.
Četrta generacija Priusa je postregla s še enim inženirskim mejnikom. Njegov motor je namreč dosegel najvišjo stopnjo toplotne učinkovitosti, ki je znašala kar 40 odstotkov. To je bila sploh najvišja številka, dosežena za serijski bencinski motor. Predstavljena je bila tudi nova priključno-hibridna različica, ki je omogočala 45 kilometrov električnega dosega, emisije CO2 pa so po voznem ciklu WLTP znašale le 28 gramov na kilometer.

Prav zaradi tega ima model Prius izjemne zasluge za vodilni položaj znamke Toyota na področju avtomobilske elektrifikacije. Seveda je služil tudi kot navdih za nastajanje drugih modelov na hibridni pogon. Pred 25 leti je Prius utrl pot hibridnemu pogonu. Zaradi njega danes veliko večino v Evropi prodanih avtomobilov znamke Toyota poganja prav hibridni pogon. Kumulativna globalna prodaja elektrificiranih vozil znamke Toyota pa je že presegla 21 milijonov prodanih primerkov. Samo hibridni in priključno-hibridni različici Priusa sta bili prodani v več kot 5,05 milijona primerkih.

Naslednje poglavje edinstvene zgodbe o Priusu se bo začelo, ko bo sredi leta 2023 v Evropi predstavljena peta generacija Priusa Plug-in.


* Predmet končne homologacije.

** Odvisno od paketa opreme na posameznem trgu.


VIR: Toyota Adria