Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., se je na junijski seji seznanil z informacijo, da je Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) uveljavila povišanje cene toplotne energije, ...

Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., se je na junijski seji seznanil z informacijo, da je Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) uveljavila povišanje cene toplotne energije, in sicer za 40,7 %. Višja cena je posledica vedno dražjih emisijskih kuponov za izpuste, ki jih moramo plačevati za ogrevanje, kljub prizadevanjem, da bi bili plačila kuponov za ogrevanje opravičeni, saj je daljinski sistem ekološki. Nova cena je stopila v veljavo s 1. 6. 2022.
 
Na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote je svet ustanoviteljev sklenil, da znaša novi variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike Šaleške doline 45,85434 €/MWh (brez DDV) za nesubvencionirane uporabnike, novi subvencionirani variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike gospodinjskega in poslovnega odjema pa znaša 42,59039 €/MWh (brez DDV), in sicer od 1. 7. 2022 dalje.

Glede na izračune višine stroškov toplote je predviden od 3 % do 3,5 % dvig stroška toplotne energije za uporabnike gospodinjskega odjema, poslovnega in industrijskega odjema, ob že predvideni in upoštevani subvenciji toplote lokalnih skupnosti v višini 708.405 evrov (z DDV). Dvig variabilnega dela cene toplote pa kljub temu ne bo zadoščal za pokrivanje polnega povišanja nakupne cene toplote, zato bomo skupaj z lokalnima skupnostnima iskali ustrezno rešitev za ne oteženo poslovanje podjetja.
 
Sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini je še vedno cenovno najugodnejši v Sloveniji glede na primerljive sisteme daljinskega ogrevanja.

PR: Komunalno podjetje Velenje, d. o. o.