Projekcija dveh športnih filmskih pripovedi ter pogovor s predstavniki Društva graditeljev gorsko kolesarskih poti TCS Nova Gorica

Projekcija dveh športnih filmskih pripovedi ter pogovor s predstavniki Društva graditeljev gorsko kolesarskih poti TCS Nova Gorica

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica |sreda, 28. februar 2024 | ob 18.00


V Kulturnem domu Nova Gorica vabijo v sredo, 28. februarja 2024, ob 18. uri na letošnje zadnje srečanje znotraj pogovornega cikla Potohodci, v sklopu katerega bodo na ogled ponudili zmagovalni film po izboru občinstva 16. festivala BOFF Večni ogenj (2023) in slovenski športno-motivacijski film Tiha moč (2023). V gosteh bodo tokrat imeli ustvarjalce filma Tiha moč – režiserja Petra Vrčkovnika ter Niko Radjenovič in Andrejo Jagodic, protagonistki in soavtorici scenarija. Poleg omenjenega bodo lokalno MTB sceno dodatno osvetlili tudi z Brankom Belingarjem in Sonijem Makarovičem, dvema izmed vodilnih predstavnikov in aktivistov novogoriškega Društva graditeljev gorsko kolesarskih poti - TCS NG. Vabljeni na Potohodce v Malo dvorano Kulturnega doma Nova Gorica, vstopnina 5 €.


Letošnji pogovorni cikel Potohodci bodo zaključili prihodnjo sredo, 28. februarja, ob 18. uri z ogledom dveh filmov po izboru direktorja bovškega festivala filmov o naravi in športih Bovec Outdoor Film Festival – BOFF. Najprej bodo na ogled ponudili zmagovalni film po izboru občinstva 16. izvedbe festivala BOFF, t. j. Večni ogenj/Večna lenoba (2023, Eternal Flame/Flemme). Švicarski režiser Nicolas Bossard prikazuje odpravo plezalcev Érica Jameta in Antoina Pecherja na pakistanski Stolp brez imena (Nameless Tower) v Karakorumu (granitni stolp z najvišjo skoraj navpično steno na svetu), ki sta z vrha naravne gmote izbrala hitrejšo pot za vrnitev do ledenika: skok z obleko za letenje in padalom. 

Sledila bo projekcija slovenskega športno-motivacijskega filma Tiha moč (2023), v katerem je režiser Peter Vrčkovnik dokumentiral odpravo dveh slovenskih gorskih kolesark, Nike Radjenovič in Andreje Jagodic, ki sta s kolesi osvojili najvišji vrh Afrike. Andreja in Nika želita s svojim podvigom na Kilimandjaro pokazati, da je ženskam še kako dovoljeno sanjati in da sanje nimajo roka trajanja. Za njihovo uresničitev je potreben le pogum. Poleg zahtevnega vzpona in spusta na goro pa objektiv spremlja tudi prepletanje ženskih vlog v različnih okoljih. Film, ki ga bodo v krajšem pogovoru pospremili tudi vsi trije člani ustvarjalne ekipe, je več kot le športni podvig, to je zgodba o vztrajnosti, pogumu in želji po uresničitvi sanj ter dobrodelnosti.

Posebno pozornost bodo tokrat namenili lokalnim aktivistom MTB iz Društva graditeljev gorsko kolesarskih poti - TCS Nova Gorica, ki na Goriškem orjejo ledino gradnje in legalizacije gorsko kolesarskih poti. V pogovoru z dvema od najaktivnejših članov in graditeljev društva, Brankom Belingarjem in Sonijem Makarovičem, bo pogovor tekel o prehojeni poti društva, načrtih in željah v bližnji in daljni prihodnosti. Med raznoraznimi društvenimi dejavnostmi se prav v teh dneh posvečajo pripravam na SloEnduro dan, ki bo na novi 'poskusni' trasi potekal v soboto, 23. marca 2024, med 9. in 16. uro. SloEnduro dan je sproščena enodnevna prireditev z merjenjem časov na eni ali dveh progah, brez razglasitve, a z vso zagotovljeno varnostjo. Druženje je namenjeno zlasti uživačem in novincem, ki se spogledujejo z dirkanjem.

Vabljeni v našo družbo, enotna cena vstopnice je 5 €.


Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije in fotografije dogodka.
V naprej se zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

VIR: KDNG