Posodobljena hidroelektrarna Standard Mestni občini Kranj omogoča zanesljivo oskrbo zelene elektrike ob tem pa izboljšuje habitatne razmere vodnih organizmov v reki Kokri in uvaja napredne električne polnilnice ter dodatna parkirna mesta.

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Sandi Fišer / Mediaspeed
Posodobljena hidroelektrarna Standard Mestni občini Kranj omogoča zanesljivo oskrbo zelene elektrike ob tem pa izboljšuje habitatne razmere vodnih organizmov v reki Kokri in uvaja napredne električne polnilnice ter dodatna parkirna mesta.

Elektro Gorenjska predstavlja prenovljeno hidroelektrarno Standard. Po skoraj letu dni prenove se Kranj ponaša z izjemnim dosežkom, ki ne le povečuje uporabo obnovljivih virov energije, temveč tudi izboljšuje ekološko stanje reke Kokre. Nova infrastruktura ne prinaša le energetskega napredka, temveč tudi dodatna parkirna mesta in električne polnilnice, ki bodo nudile zeleno energijo občanom Mestne občine Kranj.

Nova Infrastruktura v Kranju
Mestna občina Kranj je pridobila nova parkirišča ob hidroelektrarni Standard, s kapaciteto za 17 avtomobilov in tri motorje. Ta poteza bo obiskovalcem in prebivalcem omogočila brezplačno parkiranje za dve uri (z označitvijo časa prihoda), dodatno pa je bila postavljena električna polnilnica na drugi strani mostu čez Kokro. S tem je na voljo osem hitrih polnilnih mest za avtobuse in 30 javnih polnilnih mest za osebna vozila, ki bodo poganjana z zeleno elektriko. Matjaž Rakovec, župan MOK, je povedal: »Nova parkirišča predstavljajo dobrodošlo pridobitev za naše občane in občanke. Dolgoročno si prizadevamo za še boljši dostop do mesta, vključno z dvigalom pod Pungartom. Kot mesto na poti do podnebne nevtralnosti spodbujamo trajnostno mobilnost, tudi z uporabo električnih avtobusov.«

Elektro Gorenjska in trajnostna prihodnost
V skupini Elektro Gorenjska se zavedajo, da bo poraba električne energije zaradi elektrifikacije, dekarbonizacije in decentralizacije močno naraščala. Zato nadgrajujejo distribucijsko omrežje in energetske objekte, kar bo omogočilo prehod v brezogljično družbo. Dr. Ivan Šmon, predsednik uprave Elektro Gorenjska, je poudaril: »Naše podjetje gradi na temeljih elektrifikacije na Gorenjskem, ki segajo vse do prve žarnice, ki je zagorela na tem območju pred 130 leti. Lokalna povezanost in družbena odgovornost sta ključna v našem poslovanju, kar se odraža v našem prizadevanju za ohranjanje tehnične dediščine in v spodbujanju mladih za energetiko.«

Prenova hidroelektrarne Standard
Hidroelektrarna Standard, s pomembno zgodovino od leta 1909, je doživela celovito posodobitev. Mag. Aleks Jan, direktor Gorenjskih elektrarn, je povedal: »Rekonstrukcija je prinesla povečanje proizvodnje zelene elektrike za več kot 40 odstotkov. Z novo tehnologijo smo dosegli izjemno izboljšanje zmogljivosti hidroelektrarne.« Vgradnja novega zajetja in strojnice, ter naprednih tehnologij, kot je dvojna regulirana vertikalna Kaplanova turbina, so pripomogle k povečanju zmogljivosti elektrarne. Sedaj bo proizvedla 1400 MWh električne energije letno, kar je 40 odstotkov več kot pred prenovo. Posodobitev hidroelektrarne Standard ne prinaša le zanesljive oskrbe z zeleno elektriko za Mestno občino Kranj, temveč predstavlja tudi korak naprej k trajnostni in okolju prijazni prihodnosti.

VIR: Naš Stik