Mladinska prenočišča z vsega sveta so v preteklem tednu obeležila mednarodno razumevanje v Berlinu, s čimer je izraz »lomljenje kruha« dobil popolnoma nov pomen!

Mladinska prenočišča z vsega sveta so v preteklem tednu obeležila mednarodno razumevanje v Berlinu, s čimer je izraz »lomljenje kruha« dobil popolnoma nov pomen!
 
Predstavniki približno 35 držav smo spekli 57,94 metra dolgo palico kruha, s čimer je bil postavljen nov svetovni rekord na svetovni konferenci Hostelling International, ki jo je od 25. do 28. septembra gostilo Nemško združenje mladinskih hostlov (DJH) v berlinskem mladinskem hostlu Ostkreuz. V trenutku, ki simbolizira mednarodno razumevanje in medkulturno strpnost (obe pomembni vrednoti mladinskih hostlov), smo udeleženci z vsega sveta stali skupaj v jesenskem vetru in na žaru spekli 85 kilogramov težak kruh, ki je dosegel impresivno skupno dolžino 57,94 m.
 
Taborni ogenj in kruh sta tako rekoč del DNK Svetovnega združenja mladinskih prenočišč (International youth hostel federation – IYHF; skrajšano Hostelling International - HI) kot neprofitne organizacije. Ideja o mladinskem popotništvu v Sloveniji sega v leto 1892, ko je bilo ustanovljeno »Ferijalno društvo Sava«, koncept mladinskega prenočišča oziroma Youth Hostla pa izvira iz Nemčije, ko je se je izraz »Jugendherberge« prvič uporabil leta 1909.
 
»S to kampanjo slavimo globalno zavezanost vseh združenj mladinskih prenočišč k pomembnim vrednotam, kot sta razbijanje predsodkov in krepitev medsebojnega sprejemanja. Zlasti glede na trenutne konflikte v svetu je to morda pomembnejše kot kdaj koli prej«, je ob tej priložnosti povedal izvršni direktor DJH g. Oliver Peters.
 
Mednarodna srečanja mladih in globalna kampanja za mir
 
Mladinska prenočišča zasledujemo omenjene cilje na različne načine – na primer v obliki mladinskih srečanj, ki jih organiziramo Popotniško združenje Slovenije, nemški DJH in ostale organizacije članice po vsem svetu. Sam dogodek postavitve svetovnega rekorda spada v časovni okvir letne kampanje »Say HI for Peace« organizacije IYHF, ki smo ga v Sloveniji obeležili na način, da bomo vsa sredstva zbrana iz naslova članskih pristojbin namenili za letovanje otrok z manj priložnostmi v zdravilišču Rdečega križa Slovenije na Debelem Rtiču.
 
»HI je bil ustanovljen za pomoč pri spodbujanju miru po prvi svetovni vojni pred 100 leti. Verjamemo, da vsako potovanje ponuja priložnost za spodbujanje medsebojnega razumevanja. Kampanja »Say HI for Peace«  je močan opomin, da lahko s sprejemanjem raznolikosti in sodelovanjem v smiselnem dialogu prispevamo k bolj mirnemu in združenemu svetu. Letos se naša kampanja ne le ujema s pozivom ZN k negovanju kulture miru, temveč odraža tudi našo stalno zavezanost, da soustvarimo boljši svet« pa je ob tem dogodku med drugim povedala ga. Brianda Lopez, izvršna direktorica Hostelling International.
 
VIR: Popotniškego združenje Slovenije