Slovenski volivci bomo še v letošnjem letu na referendumu glasovali o JEK2 – tako so sklenili predstavniki slovenskega političnega vrha na sestanku s predsednikom vlade na temo energetske samooskrbe države in dolgoročne rabe jedrske energije.

Datum objave:
31. januar 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv GEN energija
Slovenski volivci bomo še v letošnjem letu na referendumu glasovali o JEK2 – tako so sklenili predstavniki slovenskega političnega vrha na sestanku s predsednikom vlade na temo energetske samooskrbe države in dolgoročne rabe jedrske energije.

Slovenski politični vrh se je včeraj na pobudo predsednika vlade, dr. Roberta Goloba, sestal na temo energetske samooskrbe države in dolgoročne rabe jedrske energije, s poudarkom na nadaljevanju projekta JEK2 in procesu odločanja v povezavi z njim. Sestanka s predsednikom vlade so se udeležili predsednica republike, dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Državnega zbora, mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, predsedniki parlamentarnih strank ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Prisotni so se strinjali, da »pot do brezogljične prihodnosti temelji na dveh virih - na obnovljivih virih električne energije in na jedrski energiji,” je o doseženem konsenzu poudaril predsednik vlade, in dodal, da so si enotni tudi, »da nadaljujemo s koraki za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.”

Če so si namreč slovenski energetiki že desetletja večinoma enotni glede nujnosti izgradnje drugega bloka krške nuklearke, pa se v javnosti še vedno pojavljajo vprašanja glede smotrnosti novega velikega proizvodnega vira. Pred nadaljevanjem postopkov projekta JEK2 bo država zato že v letošnjem letu pripravila referendum, kjer bodo svojo voljo izrazili tudi volivci. Referendumsko vprašanje bodo parlamentarne stranke oblikovale skupaj, referendum pa je pričakovati v drugi polovici leta.

Pozitivni izid referenduma namreč še ne pomeni odločitve o gradnji elektrarne, omogoča pa nadaljevanje postopkov projekta ob soglasju politike in podpori javnosti. Končno investicijsko odločitev je namreč pričakovati šele leta 2028, ko bodo znani tudi konkretni podatki o višini investicije, moči elektrarne, dobavitelju opreme in predvidenem trajanju gradnje. »Čisto možno je, da bomo takrat imeli še en referendum na to isto temo,« je po sestanku povedal predsednik vlade. Letošnji referendum, dodaja, pa je smiseln iz dveh razlogov: »Prvič zato, da damo jasen signal, da gremo z aktivnostmi naprej in preverimo voljo ljudstva, preden investiramo sto ali več milijonov v ta projekt, in na drugi strani, ker investitor tako ve, da ima podporo politike, pa tudi ljudstva, za svoje aktivnosti.«

Da je pred nadaljevanjem projekta ključen politični konsenz glede vloge jedrske energije pri oskrbi države z električno energijo, je že večkrat poudaril tudi generalni direktor GEN energije, dr. Dejan Paravan, ki se je prav tako udeležil sestanka. Po sestanku je poudaril: »Na referendumu izražena podpora državljank in državljanov Slovenije bi projektne aktivnosti vsekakor dodatno pospešila.«

VIR: Naš Stik