Poklon nepozabnim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Nece Falk

Poklon nepozabnim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Nece Falk

Poletna noč 2024 bo posvečena zimzelenim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk, treh izjemnih pevk generacije, ki je zaznamovala zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jo med drugim povezuje rojstno mesto – Maribor.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
5. junij 2024 ob 13.55
Ljubljana - MMC RTV SLO
Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice, bo 20. junija slovesno odprl 72. Ljubljana Festival.

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla, Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija ter v izvedbi številnih pevskih solistk in solistov bodo znova zazvenele številne izmed največjih uspešnic, ki so jim glas posodile Ditka Haberl, Alenka Pinterič in Neca Falk.



Zimzelene melodije bodo zazvenele ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Patrika Grebla. Foto RTV SLO/Adrian Pregelj

Nepozabne popevke bodo zaživele v izvedbi naših najpomembnejših solistk in solistov: Nine Strnad, Nuške Drašček, Darje Švajger, Nuše Derenda, Eve Hren, Lare Jankovič, Anike Horvat, Lare Baruca, Saše Lešnjek, Zale Smolnikar - Záli, Andraža Hribarja in Ota Pestnerja.

Obeta se še en izjemen glasbeni začetek poletja, na katerem pa do zadnje minute ne bomo vedeli, komu bo pripadla čast odpeti naslovno popevko Elze Budau in Mojmirja Sepeta, skladbo Poletna noč, ki je nastala pred natanko 60 leti.



Voditelj Poletne noči 2024 bo Mario Galunič. Foto SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

In le kdo bi bil primernejši za povezovanje gala prireditve v počastitev trem glasbenim ikonam kot izjemno priljubljen, zdaj že legendarni voditelj Televizije Slovenija Mario Galunič, ki je prav tako kot slavljenke večera rojeni Mariborčan.

Mario Galunič: Kakšno naključje, da bom znova stal na odru Poletne noči, ko slavimo glasbeni opus treh izjemnih pevk, ki so vse po vrsti Mariborčanke, tako kot jaz. To zagotovo ta večer ne bo nepomembno, a seveda bo v prvi vrsti poklon večni glasbi, ki jo tudi sam občudujem. Vsako leto bolj. Osebno poznam vse tri dame in upam si reči, da so si zelo različne, tudi njihova glasba. Zato nas čaka vznemirljiv izziv, kako združiti vso to različnost v čudovit in nepozaben večer. Ne dvomim, da nam ne bo uspelo.

Patrik Greblo: "Če smo z lansko Poletno nočjo, ki je bila posvečena Tomažu Domicelju, zavili že v mlajše (ali pa manj staro) obdobje slovenske zabavne glasbe, bomo ta izjemno plodna glasbena leta še dodatno odstrli. V prvi vrsti z dolžnim poklonom trem zelo različnim pevkam, ki so se dokaj zgodaj pridružile gibanju slovenske popevke in dober del svojega profesionalnega življenja namenile plemenitenju slovenske glasbene zakladnice. Vesel pa sem tudi dejstva, da tudi z izborom skladb ob bok najpomembnejšim skladateljem postavljamo manj znane ali morda že pozabljene avtorje. To je naše poslanstvo in verjamem, da smo snovalci Poletne noči tudi za to nagrajeni z izjemnim obiskom tako vsakoletnega osrednjega dogodka v okviru ljubljanskega festivala kot tudi drugih koncertov po Sloveniji."



Patrik Greblo, dirigent Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Posnetek koncerta Poletna noč
Poletno noč bodo poslušalci lahko spremljali v neposrednem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija - Prvi in na Radiu Maribor.

Televizija Slovenija pa bo posnetek koncerta predvajala v dveh delih, in sicer v petek, 28. in v soboto, 29. junija, ob 20. uri na Prvem programu TV Slovenija.

Tradicionalna prireditev
RTV Slovenija je prireditev Poletna noč prvič organizirala na pobudo Jureta Robežnika, in sicer v posvetilo ob smrti Majde Sepe, nadaljevala pa z zaznamovanjem obletnic velikih imen slovenske popevke – skladateljev, piscev besedil, pevcev. Gala koncert Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprodukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja edinstven spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe.

Program:
Maribor, ime mladosti moje
(Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Jani Golob)
Vila z rimskega zidu (Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Janez Gregorc)
Mlade oči (Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Patrik Greblo)
Samo nasmeh je bolj grenak (Jože Privšek / Elza Budau / Jože Privšek)
Kot nekdo, ki imel me bo rad (Nat Kipner / Dušan Velkaverh / Tadej Hrušovar − Lojze Krajnčan)
Nad mestom se dani (Jože Privšek / Dušan Velkaverh / Patrik Greblo)
Na krilih hrepenenja (Jože Privšek / Elza Budau / Jože Privšek)
Ko sva skupaj (Mojmir Sepe / Smiljan Rozman / Mojmir Sepe)
Krašovc (Aleš Kersnik / Milan Krapež / Jani Golob)
Štajerska lady (Alenka Pinterič / Alenka Pinterič / Milan Ferlež)
Sto majhnih nežnosti (Mojmir Sepe / Elza Budau / Grega Forjanič)
Lutke (Ati Soss / Branko Šömen / Ati Soss)
Mini maksi (Jože Privšek / Dušan Velkaverh / Jože Privšek)
On je rekel sonce (Dečo Žgur / Dušan Velkaverh / Dečo Žgur)
Dobro jutro, dober dan (Dečo Žgur / Elza Budau / Dečo Žgur)
Ta vražji telefon (Jože Kreže / Jože Kreže / Jože Privšek)
Vrtiljak mojih sanj (Ati Soss / Dušan Velkaverh / Ati Soss)
Vsi ljudje hitijo (Andrej Šifrer / Andrej Šifrer / Jani Golob)
Ljubimec moj (Andrej Pompe / Daniel Levski /Jani Golob)
Poletna noč (Mojmir Sepe / Elza Budau / Mojmir Sepe – Patrik Greblo)