Dovolite, da vas v imenu Vodnikove domačije povabimo na pogovor z Romanom Rozino, avtorjem s kresnikom nagrajenega romana Sto let slepote, ki je izšel pri založbi Mladinska knjiga.

V četrtek, 7. julija 2022, ob 20. uri vljudno vabljeni v Vodnikovo domačijo, kjer se bo z letošnjim lavreatom kresnika, Romanom Rozino, pogovarjala novinarka Ksenija Horvat.
 
V nadaljevanju pogovora z Rožnika bosta spregovorila o njegovem monumentalnem romanu, snovanju »zgodovinske freske 20. stoletja«, ki jo delo slika z natančnim popisovanjem rudarskega okolja Zasavja. Spregovorila bosta tudi o tem, kakšen zgodovinski uvid tovrstno književno delo razpira in literarnem ustvarjanju na splošno.
 
Roman Rozina, samostojni književnik in publicist, od druge polovice devetdesetih let dalje publicistično popisuje zasavsko sedanjost in preteklost, napisal je že kakšnih trideset tovrstnih del. Za kresnika je bil do sedaj nominiran dvakrat, v letih 2011 in 2017. Z leposlovjem se je začel ukvarjati pozno. Za kratke zgodbe je prejel nekaj nagrad, prva je bila nagrada revije Sodobnost (2009). Za roman Županski kandidat Gams je prejel modro ptico (2014), dvakrat je bil nominiran tudi za nagrado kresnik (2011, 2017).

Vljudno vabljeni!

PR: MKZ