Izpostavljeni so bili izjemni dosežki v elektroenergetiki, posvečeni zapuščini prof. dr. Vratislava Bedjaniča. Nagrade so priznanje izjemnim disertacijam in magistrskim delom, obenem pa ohranjajo dediščino in spodbujajo razvoj na področju elektroenergetike.

Datum objave:
27. december 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv FE
Izpostavljeni so bili izjemni dosežki v elektroenergetiki, posvečeni zapuščini prof. dr. Vratislava Bedjaniča. Nagrade so priznanje izjemnim disertacijam in magistrskim delom, obenem pa ohranjajo dediščino in spodbujajo razvoj na področju elektroenergetike.

Na Fakulteti za Elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekala že 53. podelitev prestižnih nagrad prof. dr. Vratislava Bedjaniča. Letos je bilo podeljenih več izjemnih nagrad, ki odražajo izjemnost akademskih dosežkov na področju elektroenergetike in avtomatizacije. Nagrade, ki so bile ustanovljene v čast prof. Vratislavu Bedjaniču, ustanovitelju prve Iskrine tovarne Tela v Ljubljani, predstavljajo spoštovanje njegovega zapuščine. Namenjene so spodbujanju inovativnosti ter akademskega izjemnega dela diplomantov, magistrantov in doktorantov na področju elektroenergetike.

Pogled v zgodovino: Ustvarjanje in vodenje elektroindustrije
Prof. Bedjanič, izjemen strokovnjak za elektroenergetiko, je bil ključna figura v nastajanju slovenske elektroindustrije že od leta 1945. Sodeloval je pri organiziranju pomembnih podjetij, med drugim tudi pri ustanovitvi Iskre v Kranju ter vodenju Tovarne električnih aparatov-TELA v Ljubljani. Nadaljnje podelitve Bedjaničevih nagrad bodo zagotovo nadaljevale njegovo zapuščino in spodbujale izjemne dosežke mladih akademikov ter inovatorjev na področju elektroenergetike in avtomatizacije. Ob 40-letnici smrti prof. Bedjaniča leta 1999 je bila odkrita doprsna figura v parku Fakultete za Elektrotehniko v Ljubljani, kar je pomenilo priznanje njegovi neprecenljivi vlogi pri razvoju slovenske elektroenergetike.

Izjemni prejemniki nagrad za akademske dosežke in naslov magistra
Dr. Nataša Prosen, pod mentorstvom prof. dr. Mira Milanoviča, je prejela nagrado za doktorsko disertacijo z naslovom "Brezžični prenos energije z dvojnim DD navitjem." Njeno delo odraža izjemen napredek na področju brezžičnega prenosa energije. Jan Močnik, mag. inž. el, je prejel nagrado za delo "Kratkoročno napovedovanje proizvodnje sončne elektrarne" pod mentorstvom prof. dr. Miloša Pantoša. Jaka Rober, mag. inž. el, je prejel nagrado za delo "Določitev potenciala prožnosti pri uporabnikih distribucijskega omrežja" pod mentorstvom doc. dr. Miloša Bekovića in somentorstvom Leona Maruša.

VIR: Naš Stik