Na slovesni podelitvi na Brdu pri Kranju smo že enaindvajsetič podelili nacionalna priznanja GZS za najboljše inovacije. Ta predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Spoštovani,

Na slovesni podelitvi na Brdu pri Kranju smo že enaindvajsetič podelili nacionalna priznanja GZS za najboljše inovacije. Ta predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Podeljenih je bilo 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1 priznanje za prebojno invencijo.

Dogodek je potekal pod sloganom »Inovacija = ideja x energija2«.

»Če želimo spodbuditi inovativnost, mora biti področje razvoja, raziskav in inovacij usklajeno s potrebami gospodarstva. Zato smo na GZS prevzeli vlogo posrednika, da podjetja povežemo z raziskovalnimi institucijami in obratno, da jih podučimo, osvestimo in opolnomočimo,« je na slovesni podelitvi dejal Tibor Šimonka, predsednik GZS, in dodal: »S pomočjo države, ki mora zagotoviti sredstva in pogoje, bomo ustvarili temelje za lažji  prehod od invencij do trga. Prav to je poslanstvo zavezništva med gospodarstvom, znanostjo in vlado, ki smo ga podpisali spomladi letos. In to je tudi cilj akcijskega načrta, ki ga predstavniki gospodarstva snujemo skupaj z resornim ministrstvom, s katerim želimo Slovenijo pozicionirati kot vodilno evropsko središče za raziskave in razvoj za napredne tehnologije
10 inovacij je prejelo zlato nacionalno priznanje GZS. V nadaljevanju predstavljamo inovacije podjetij, naših članov, ki so prejele zlato nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije:
BSH Hišni aparati  Nazarje, d.o.o.

Palični mešalnik ErgoMaster z revolucionarno ergonomijo in upravljanjem hitrostiNov izjemno učinkovit palični mešalnik z revolucionarno ergonomijo in načinom upravljanja je patentiran z dvema mednarodnima patentnima rešitvama tako za samo obliko in design kot tudi za varnostni mehanizem, ki poskrbi za učinkovito delovanje tipke za hitrost in varnostne tipke ter omogoča uporabniku enostaven vklop z eno potezo. Podobne rešitve poznajo mojstri v delavnicah, sedaj pa je ta prebojna novost v svetovnem merilu na voljo tudi uporabnikom v kuhinji.


Lek farmacevtska družba d.d.

Sugamadeks raztopina za injiciranjeUčinkovina sugamadeks se v obliki raztopine za injiciranje uporablja za prekinitev blokade živčno-mišičnega prenosa po anestezijah. Je kompleksna učinkovina, ki se pridobiva z izjemno zahtevno sintezo in predstavlja izziv za razvoj varnega, učinkovitega in kakovostnega farmacevtskega izdelka. Z inovativnimi razvojnimi pristopi so Lekovi strokovnjaki med prvimi razvili generično zdravilo, ki se že danes proizvaja v Sandozovem sterilnem obratu v Ljubljani.


Hidria d.o.o.Električni priključek sistema izpušnih plinovInovacija je edinstvena, ker je velike izzive glede zahtevanih karakteristik priključka rešila z uvedbo inovativnega preoblikovanja povsem novega materiala – sljude, ki izdelku daje lastnosti, ki uspešno naslavljajo izjemno visoke zahteve glede odpornosti na temperature ter mehanskih lastnosti, obenem pa je cenovno ugodnejša od konkurenčnih rešitev, predlaganih s strani konkurence. Omogoča modularnost ter zmanjšuje število vgradnih komponent in standardizacijo, kar izdelku na trgu daje veliko prednost.


iQwood, proizvodnja lesenih elementov, d. o. o.

iQwood – najtanjša, nosilna, lesena masivna stena brez lepil na svetuPodjetje je razvilo vitko, a hkrati visoko nosilno masivno leseno steno, izdelano brez uporabe lepil in drugih kemikalij. S pomočjo te inovacije omogočajo, da bodo najbolj zdrave masivne lesene stene postale dosegljive širšemu trgu. Hkrati nov produkt omogoča širitev uporabe iz segmenta enodružinske gradnje tudi na večje javne objekte.


Krka, d.d., Novo mestoVarno v nov dan s sodobnimi zdravili za sladkorno bolezen tipa 2Novi zdravili s sitagliptinom bistveno izboljšujeta dostopnost najsodobnejših zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Njuna prednost je patentno neodvisna oblika učinkovine, formulacija in izboljšana embalaža, ki skupaj zagotavljajo superiorno stabilnost izdelka. Trajnostno naravnani tehnološki postopki omogočajo neprekinjeno razpoložljivost obeh izdelkov na trgu, stroškovno učinkovitost in minimalen vpliv na okolje.


Novartis d.o.o.Nova generacija proizvodnega procesa bioloških zdravil (iFB)Biološka zdravila predstavljajo možnost za zdravljenje težje ozdravljivih bolezni, a so zaradi zahtevnega ter dolgotrajnega razvoja in proizvodnje draga. Procesna inovacija iFB omogoča nižje stroške proizvodnje s primerljivo količino surovin, izboljša produktivnost proizvodnega procesa ter pozitivno vpliva na okolje. Implementirana prebojna tehnologija spodbuja Novartisovo konkurenčnost in omogoča boljšo dostopnost bioloških zdravil širši populaciji bolnikov.


SIJ Acroni d.o.o.Trdno, trdnejše, SIMAXX 1100Visoko-trdnostno jeklo SIMAXX 1100 omogoča občuten prihranek pri masi komponent, ki se iz tega jekla izdelujejo. Inovacija je edinstvena tudi zato, ker gre za prvo tovrstno jeklo, izdelano iz jeklenega odpadka in ne železove rude, pri čemer pri proizvodnji generirajo občutno nižje izpuste CO2 kot konkurenca. Tipični proizvodi, izdelani iz SIMAXX 1100, so avtodvigala, žerjavi in stolpi vetrnih turbin. Z znižanjem mase SIMAXX 1100 omogoča znižanje izpustov toplogrednih plinov pri avtodvigalih kot tudi konstrukcijo večjih in zmogljivejših vetrnih elektrarn, s tem pa prispeva k trajnostnemu razvoju družbe.


SIJ Metal Ravne d.o.o.Razvoj specialnih jekel in superzlitin za ITER projektOb vse večji težnji po zeleni energiji in prehodu na brezogljično družbo nosijo t. i. zelena jekla velik pomen. V okviru ITER projekta govorimo o fuzijski energiji, ki predstavlja do sedaj še neizkoriščen vir zelene električne energije. V okviru tega projekta so razvili dve jekli in eno superzlitino nadstandardno velikih dimenzij, pri čemer so jim izboljšali mehanske in korozijske lastnosti ter posledično podaljšali življenjsko dobo in trajnost končnih produktov.
Dve inovaciji sta prejeli posebno nacionalno priznanje za inovacijski izziv 2023 - Inovacija je energije. Posebno priznanje za inovacijski izziv iz vrst podjetij, članov GZS, je prejela naslednja inovacija:
EKSTERA d.o.o.
Krožna forma viva

Na spletni strani je objavljen katalog vseh prejemnikov nacionalnih priznanj, tekom jutrišnjega dne pa bomo objavili tudi foto utrinke in krajšo reportažo.

Ob tej priložnosti še enkrat čestitamo vsem prejemnikom priznanj.

VIR: Gospodarska zbornica Slovenije