8. junij 2022 ob 21.20 na TV SLO 2

V sredo, 8. 6. 2022, boste lahko ob 21.20 na TV SLO 2 spremljali slavnostno podelitev 54. Nagrad Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
6. junij 2022 ob 14:10
Ljubljana - MMC RTV SLO


Moč smo ljudje je rdeča nit letošnje 54. podelitve. Foto: Barbara Reya

Nagrade Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke so najstarejša in najprestižnejša priznanja gospodarstvenikom v slovenskem prostoru, prvič so bile podeljene leta 1969 ob obletnici smrti Borisa Kraigherja, po njem so bile tudi poimenovane.


GZS jih podeljuje kot priznanje tistim gospodarstvenikom, ki že vrsto let uspešno vodijo podjetja, imajo večletne odlične rezultate na domačem in svetovnih trgih, razpolagajo z inovativno poslovno filozofijo in ravnajo s premišljenimi poslovnimi potezami. Dosegajo preboje v svojih tržnih nišah in so lahko vodilni na domačem ali tujem trgu. S svojim delovanjem in aktivnostmi dokazujejo, da je mogoče odlične rezultate v zadovoljstvo vseh deležnikov – kupcev in lastnikov, zaposlenih in okolja – doseči tudi v najzahtevnejših pogojih poslovanja. Prejemniki nagrade se tako uvrstijo v družbo najvidnejših gospodarstvenikov, ki s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo gospodarsko in družbeno okolje, v katerem delujejo. Vključno z letošnjimi nagrajenci je nagrado do zdaj prejelo 355 gospodarstvenikov in 30 gospodarstvenic, so navedli na GZS-ju.

Komisijo sestavljajo predsednik dr. Otmar Zorn, nagrajenec GZS, ter člani, tudi nekdanji nagrajenci GZS, Boštjan Gaberc, Andrej Gradišnik, Petra Melanšek, Martin Novšak in dr. Mark Pleško ter Ariana Grobelnik iz GZS.

Komisija pri svojem delu upošteva obširna merila, v okviru katerih se med ostalim z vidika dolgoročne ekspanzije in razvoja družbe ocenjuje razvojna strategija podjetja na področju razvoja, investicij in prodaje. Poseben poudarek je namenjen spodbujanju inovativnosti, razvoju novih proizvodov in tehnologij, zaščiti intelektualne lastnine in vključenosti v domače in evropske razvojne programe. Upošteva se tudi družbena odgovornost in povezanost podjetja z lokalnim okoljem.

Obrazložitve nagrad ter več informacij o letošnjih nagradah GZS bodo skupaj s fotografijami nagrajencev in drugimi gradivi dostopne v sredo, 8. 6. 2022, po 18. uri na spletni strani. Posnetek podelitve nagrad pa bo istega dne ob 21.20 na TV SLO 2!



Najstarejše tovrstno priznanje v Sloveniji se tokrat podeljuje že 54-ič. Foto: Barbara Reya