Včeraj, 20. septembra, je minilo natanko 63 let odkar je bilo slovesno odprto novo mestno središče Velenje.


In Velenje je praznovalo. Na praznični seji v Domu kulture Velenje smo podelili najvišja občinska priznanja. Podelili smo priznanja župana Mestne občine Velenje, plakete Mestne občine Velenje in grbe Mestne občine Velenje. Prvič smo razglasili tudi ambasadorja Mestne občine Velenje. Grb Mestne občine Velenje so prejeli Marjan Klepec, Franc Vedenik in Mira Zakošek. Plaketo Mestne občine Velenje so prejeli Ana Lamot, Društvo za podvodne dejavnosti Jezero in Blaž Dukarič. Priznanje župana Mestne občine Velenje so prejeli Katarina Praznik, Milica Pušnik in Urška Stropnik Šonc. Prvi ambasador Mestne občine Velenje pa je postal Peter Poles. Po seji smo pred domom kulture pripravili slovesnost ob prazniku. Slavnostni govornik je bil župan Peter Dermol. Kulturni program na obeh prireditvah smo pripravili v sodelovanju z Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje, Plesnim studiem N Velenje, Vrtcem Velenje, saksofonistom in kulturnim ustvarjalcem leta v Mestni občini Velenje Juretom Puklom, velenjskim glasbenim ustvarjalcem Mihom Korenom in Matevžem Šaleharjem – Hamom. Praznični dan je na veselici na Titovem trgu zaključi Ansambel Stil, ki je, kljub nizkim temperaturam, poskrbel za odlično zabavo.
 
Prejemniki grba Mestne občine Velenje

Marjan Klepec
Marjan Klepec se je rodil leta 1955 v Murski Soboti. Po opravljeni velenjski gimnaziji je študiral ekonomijo, nato pa delal v Gorenju, na Občini Velenje na Oddelku za ljudsko obrambo in na Zvezi telesno-kulturnih organizacij Velenje. Leta 1991 je postal direktor Rdeče dvorane. V prvih letih je bila Rdeča dvorana namenjena predvsem gospodarskim in družabnim prireditvam, čeprav so v njej že kmalu po odprtju potekali tudi veliki športni dogodki, z leti pa je vse bolj postajala drugi dom za številne športe in športnike. Dvorana je že leta odprta in polno zasedena domala vse dni v letu. Verjetno skorajda ni Velenjčana ali prebivalca Šaleške doline, ki ni prestopil praga Rdeče dvorane in bil v njej dobrodošel in spoštovan gost. Za to je zaslužen Marjan Klepec, ki nikoli ni rekel ne, ko je šlo za »njegovo« dvorano in druge objekte zavoda. Leta 2021 se je po 43 letih dela upokojil.
Marjan Klepec prejme grb Mestne občine Velenje za dolgoletno delo na področju športa in kulture ter pomemben prispevek k delovanju lokalne skupnosti.
 
Franc Vedenik
Po zaključenem študiju na Strojni fakulteti v Ljubljani je opravljal vodstvena dela na Premogovniku Velenje in kasneje Veplasu Velenje. Po uspešni sanaciji je kot direktor vodil družbo Veplas vse do leta 2016, ko se je upokojil. Leta 2018 je prevzel funkciji predsednika Društva upokojencev Velenje in Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev Velenje s povsem novo zastavljenimi cilji in vizijo delovanja. Velik poudarek pri vodenju še danes posveča medgeneracijskemu sodelovanju in sodelovanju z lokalno skupnostjo. Ustanovil je dnevni center aktivnosti, invalidsko sekcijo, vzpostavlja se tudi projekt Demenca. Izjemno aktiven je tudi v lokalni skupnosti, med drugim je bil kar 5 mandatov tudi predsednik Sveta Krajevne skupnosti Podkraj, posebno mesto pa v njegovem življenju zaseda ustanovitev in vodenje narodnozabavnega ansambla Podkrajski fantje, ki že 40 let razveseljuje poslušalce.
Franc Vedenik prejme grb Mestne občine Velenje za dolgoletno delo na področju gospodarstva in kulture ter pomemben prispevek k delovanju lokalne skupnosti.
                                                                                                       
Mira Zakošek
Mira Zakošek je vrsto let soustvarjala lokalno medijsko krajino in s svojim predanim delom vtkala pomemben novinarski prispevek v Šaleški, Zgornji Savinjski in Mislinjski dolini. Skupaj s soprogom Borisom Zakoškom sta bila pomemben člen tednika Naš čas. Lokalni medijski prostor sta s svojimi prispevki zaznamovala tudi z lokalno radijsko postajo Radio Velenje in zbornikom Almanah občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Od mladosti do upokojitve je vsakodnevno in z vso predanostjo družbenemu življenju naše lokalne skupnosti dodajala prispevke, ki so v desetletjih njenega novinarskega in uredniškega dela zrasli v razkošno bogat, raznolik in celovit opus, ki predstavlja pomemben temelj zakladnice našega kolektivnega spomina. Verodostojno informiranje, promocija dosežkov posameznikov in organizacij ter vsakodnevni kritični premisleki aktualnih družbenih tem so v njenih zapisih in celotni programski ponudbi vedno predstavljali stalnico.
Mira Zakošek prejme grb Mestne občine Velenje za dolgoletno delo na področju novinarstva in pomemben prispevek k delovanju lokalne skupnosti.
 
Prejemniki plakete Mestne občine Velenje
Društvo za podvodne dejavnosti Jezero
Društvo je bilo ustanovljeno leta 1981. Ob 40-letnici delovanja so prejeli srebrno plaketo slovenske potapljaške zveze. Vsako leto sodelujejo pri postavitvi kopališča na Velenjski plaži (postavitev igral, boj, betonskih sider, pomolov), skrbijo za varnost plavalcev, prisotni so med organiziranimi dogodki na jezeru in ob jezeru. Društvo deluje v javnem interesu na področju zagotavljanja varnosti in pomoči v nesrečah, pa tudi na področju izobraževanja in ozaveščanja. Žal morajo vsako leto posredovati tudi ob tragičnih zgodbah. V društvo je včlanjenih veliko občanov Mestne občine Velenje, a niso omejeni zgolj na meje občine. Lojalni in stalni člani so tudi iz širše regije, tudi s Koroške, in s skupnimi prizadevanji udejanjajo cilje društva.
Društvo za podvodne dejavnosti Jezero prejme plaketo Mestne občine Velenje za uspešno 40-letno delovanje v lokalni skupnosti.
 
Blaž Dukarić
Blaž Dukarić je bil rojen leta 1949 na Hrvaškem. Na takratnem rudarskem šolskem centru je pridobil poklic rudar strojnik in ob delu končal Delovodsko strojno šolo Maribor. Do upokojitve leta 1996 je delal na Rudniku lignita Velenje. Prostovoljstvo ga spremlja že od rane mladosti. Blaž predstavlja gonilo in srce Društva brigadirjev Velenje. V preteklih letih se je z ostalimi brigadirji še posebej izkazal in dokazal v nesebični pomoči ob naravnih nesrečah in pomoči socialno ogroženim. Ob upokojitvi se je vključil v več organizacij in društev, kjer je nepogrešljiv že več kot 20 let (Krajevna skupnost Gorica, Društvo upokojencev Velenje, Klubu upokojencev Premogovnika Velenje in Športno društvo KS Gorica). Je tudi član ekipe prostovoljcev, ki prevaža viške hrane. Deluje tudi v Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in v Strokovnem svetu za socialna in zdravstvena vprašanja in humanitarne dejavnosti.
Blaž Dukarić prejme plaketo Mestne občine Velenje za dolgoletno delo na številnih področjih ter pomemben prispevek k razvoju lokalne skupnosti.
 
Ana Lamot
S svojim strokovnim znanjem prodajalke je vse svoje delovno obdobje želela kupcem ponujati najboljše artikle ob najugodnejših pogojih. Ves čas je bila tudi skrbna mati. Ko se je upokojila, se je z željo »pomagati sokrajanom« usmerila v številne aktivnosti. Leta 2001 je postala tajnica pododbora Društva upokojencev Vinska Gora. Ko se je društvo osamosvojilo, je prevzela vodenje v svoje roke in društvo vodi še danes – že 20. leto. Je zelo natančna pri načrtovanju dejavnosti v društvu, vestna, vedno pripravljena sodelovati v številnih aktivnostih v krajevni skupnosti, drugih društvih, v ŠPZDU in ZDUS. Odlikuje jo spoštovanje do starejših, skrb za slehernega člana društva, še posebej za tiste, ki jim zdravje ali okoliščine ne omogočajo sodelovanja v društvu. Vedno je polna idej za bogatenje vsebin v skupnosti.
Ana Lamot prejme plaketo Mestne občine Velenje za dolgoletno delo na številnih področjih in pomemben prispevek k razvoju Krajevne skupnosti Vinska Gora.
 
Ambasador Mestne občine Velenje: Peter Poles
Rodil se je v Slovenj Gradcu, obiskoval OŠ Livada in Gimnazijo Velenje. Študiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Je človek z mnogo talenti – igral je klarinet v velenjski godbi na pihala, bil pa je tudi državni prvak v skoku v višino in uspešen tekač na 400 in 800 metrov z ovirami. Velike športne cilje je prekinila poškodba hrbtenice. Po naključju se je znašel na televiziji. Slovenija ga je spoznala kot voditelja razvedrilnih oddaj na RTV Slovenija, kasneje pa je s svojo duhovitostjo opozoril nase pri podeljevanju točk na Evroviziji. Leta 2010 je na POP TV z Vidom Valičem vodil šov Slovenija ima talent, kasneje sta gledalce skupaj zabavala tudi v oddaji Vid in Pero šov. V zadnjih letih je vodil oddajo Dan najlepših sanj in resničnostni šov Sanjski moški. Je prejemnik številnih Viktorjev, nagrad za medijske dosežke in dosežke v popularni kulturi. Peter Poles je prepoznaven televizijski voditelj, znan po svoji duhovitosti in velenjskem naglasu, ki ob vsaki priložnosti rad izpostavi, kako ponosen je na svoje rodno Velenje.
Ambasador Mestne občine Velenje je za izjemen prispevek k prepoznavnosti Velenja Peter Poles.
 
Prejemniki priznanja župana Mestne občine Velenje
Katarina Praznik
Katarina Praznik je športna pedagoginja, trenerka plavanja, ustanoviteljica Plavalne skupine Delfinčki, družbeno-politična delavka in prostovoljka. Leta 2005 je ustanovila prvo šolo plavanja za otroke in mladino s posebnimi potrebami v Sloveniji, ki deluje pod okriljem Plavalnega kluba Velenja. Skupino več kot 30 plavalcev skupaj s prostovoljci uči plavanja po metodi Halliwick. Katarina Praznik je uspešna plavalka in štirikratna državna prvakinja. Leta 1979 je bila razglašena za občinsko športnico leta. Dobre rezultate je dosegala tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih za veterane. Leta 2018 je prejela priznanje za naj prostovoljko Mestne občine Velenje in zlato plaketo Športne zveze Velenje za trenerske dosežke. Zaposlena je na Srednji zdravstveni šoli Slovenj Gradec, v Plavalnem klubu Velenje pa deluje nepretrgoma vse od leta 1974.
Katarina Praznik prejme priznanje župana za dolgoletno delo na področju športa in pomemben prispevek k razvoju lokalne skupnosti.
 
Milica Pušnik
Milica Pušnik je krajanka Cirkovc, ki je s svojim delom zelo pripomogla k razvoju in prepoznavnosti kraja, sosednjih krajevnih skupnosti in tudi Mestne občine Velenje. Je dolgoletna članica Območnega združenja Rdečega križa Velenje, Krajevne organizacije Cirkovce ter članica Društva upokojencev Škale, pododbora Cirkovce, kjer opravlja vidne funkcije pri delovanju društva. Bila je tudi dolgoletna krvodajalka in članica Sveta Krajevne skupnosti Cirkovce. Vrsto let je prisotna tudi pri cerkvenem pevskem zboru in skrbi za urejenost cerkve pri mašah. Udeleževala se je kmečkih iger, v okviru katerih je postala tudi dobitnica nagrade »Naj žanjica«. Milica Pušnik je oseba, ki večino svojega časa namenja aktivnostim v naši občini, predvsem pa je oseba, ki je vedno pripravljena pomagati sočloveku in na katero se lahko vsakdo zanese.
Milica Pušnik prejme priznanje župana za dolgoletno delo na številnih področjih in pomemben prispevek k razvoju Krajevne skupnosti Cirkovce.
 
Urška Stropnik Šonc
Ilustratorka Urška Stropnik Šonc je že ob koncu študija na pedagoški fakulteti izdala prvo slikanico. Svojo poklicno pot je začela kot učiteljica, a se je kmalu podala na samostojno ilustratorsko pot, po kateri hodi že več kot dve desetletji. Ilustrira slikanice, učbenike, delovne zvezke in priročnike, otroško periodiko, oglaševalsko gradivo in gradivo ekoloških projektov. Redno sodeluje z otroškimi revijami in številnimi založbami. Njene slikanice so izdane tudi v tujini. Njene poslikave krasijo pediatrična oddelka Zdravstvenega doma Velenje in šempetrske bolnišnice. S svojimi ilustracijami je večkrat sodelovala tudi s Pikinim festivalom. Pri svojem delu daje prednost ustvarjalni likovni igri, humorju in psihologiji likov. Ilustrirala je več kot 80 knjižnih del, sodelovala na 20 samostojnih in 10 skupinskih razstavah ter se trikrat udeležila slovenskega bienala ilustracije. Urška Stropnik Šonc spada med vidnejše sodobne ilustratorje na Slovenskem.
Urška Stropnik Šonc prejme priznanje župana za uspešno delovanje na področju ilustracije in pomembni promociji lokalne skupnosti.
 
Vsem nagrajencev čestitamo in se zahvaljujemo, za vse kar dajejo naši lokalni skupnosti.
 
Pošiljamo nekaj foto utrinkov včerajšnjega dogajanja.
 
PR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje