Naj bodo to maske, veselo vzdušje ali dobri krofi – zagotovo vsak izmed nas v pustnem času najde kaj lepega. V Idriji pa se lahko pustovanja veselimo še zaradi zanimivega Kravnevala, ki ga pripravi Kulturno pustno društvo Grapa. Vas zanima, kakšni so začetki te prireditve?

Zgodba društva ima svoje začetke v poznih 70. letih prejšnjega stoletja, ko sta se Stane Šavelj in Emil Nanut po zgledu svetovnih karnevalov domislila idrijskega Kravnevala, ki je prvo leto po naših ulicah gnal le eno kravo. Ekipi sta se pridružila še Vojko Tratnik in Milan Šavelj in kravi je kmalu sledil še bik, nato pa osel, prašič, štorklja, medved, gosenica, pikapolonica in zmaj. Ves ta nabor živali se je zgledoval po basnih, v katerih nastopajo živali, ki poosebljajo človeške lastnosti ter jih z ironijo in satiro kritizirajo. 

Skozi leta je ekipa Kravnevala rasla, pridruževalo se je vedno več Graparjev in njihovih prijateljev, ki so bili do nerazpoznavnosti zamaskirani v pogosto motorizirane živalske podobe, stalen vir navdiha pa je ustvarjalcem predstavljalo aktualno politično dogajanje. Med drugo polovico 80. in 90. let je Kravneval za nekaj časa zamrl, po ponovni oživitvi tradicije pa je bilo leta 1999 tudi uradno ustanovljeno Kulturno pustno društvo Grapa.

Kravneval, ki tudi danes sledi načelom družbene kritičnosti, humorja, zabave in prijateljskega druženja vseh sodelujočih, se tradicionalno prične na pustno soboto s pustno povorko, ki se v spremstvu Godbenega društva rudarjev Idrija poda na Mestni trg. Tam zaigra pustna himna, sledi pa pester program, v katerem se ustvarjalci dotaknejo aktualnih dogodkov preteklega leta, veliko pozornost pa seveda posvetijo tudi lokalnim temam. Program s povorko se nadaljuje še na pustni torek.

Vas zanima, kaj in kdo bo »na tapeti« letos? Lepo vabljeni na Mestni trg v Idrijo to soboto, 18. 2., ob 15. uri in torek, 21. 2., ob 16. uri. V soboto se pustno veselje obeta tudi prej in potem, saj bo v sodelovanju KS mesto Idrija, Zvezo prijateljev mladine Idrija in KpdG organizirano zanimivo pustno dogajanje za vse generacije. Več informacij najdete na povezavi: https://www.idrija.si/objava/729316.  
 
(Vir: Kulturno pustno društvo Grapa; Fotografije: Robert Zabukovec)

VIR: Občina Idrija