Julijska neurja so na omrežjih distribucijskih podjetij povzročila za več milijonov evrov škode, okvare pa so povzročile tudi prekinitve dobave električne energije za več deset tisoč odjemalcev.

Datum objave:
31. julij 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
Elektro Primorska
Julijska neurja so na omrežjih distribucijskih podjetij povzročila za več milijonov evrov škode, okvare pa so povzročile tudi prekinitve dobave električne energije za več deset tisoč odjemalcev.

Za podjetja elektro distribucije je bil letošnji julij izjemno zahteven, saj so neurja s točo in sunki vetra na območju vse države povzročala okvare na električnem omrežju, posledično pa je prihajalo do prekinitev dobave električne energije pri več deset tisoč odjemalcih. Škode bo za več milijonov evrov. V elektro distribucijskih podjetjih so si prizadevali, da bi okvare odpravljali v najkrajšem možnem času, zato v Gospodarskem interesnem združenju distribucije električne energije izražajo pohvalo vsem ekipam in zunanjim partnerjem za požrtvovalnost in vse napore, ki so jih vložili in jih še vlagajo.

Kot poudarjajo v združenju, terenske ekipe opravljajo izredno zahtevno delo, vendar izpostavljajo, da je varnost na prvem mestu. Poudarjajo, da lahko opravljajo svoje delo dobro le takrat, ko vsi upoštevajo varnostna pravila in sprejete protokole. Zato je ključnega pomena, da se napake na omrežju lahko začnejo odpravljati takrat, ko vremenske razmere to dopuščajo.

Na območju Elektra Celje so imeli največ okvar so imeli na srednjenapetostnem in nizkonapetostnem omrežju ter transformatorskih postajah. Škodo ocenjujejo na ca. 800.000 EUR. Končno škodo je težko oceniti, ker se neurja nadaljujejo, sporočajo iz družbe.

Elektro Gorenjska ima že več kot 87 odstotkov nizkonapetostnega omrežja in skoraj 69 odstotkov omrežja na srednjenapetostnem nivoju pod zemljo, pa vendar so podrta drevesa poškodovala več kot 5.000 metrov daljnovodnih žic (vodnikov), 10 drogov in preko 50 izolatorjev. Poškodbe so bile predvsem na srednjenapetostnem nivoju, po prvih ocenah škoda znaša okrog 200.000 EUR.

Na območju Elektra Ljubljana je bilo poškodovanih 39,5 km srednjenapetostnih vodov in 11,4 km nizkonapetostnih vodov, sanacija pa bo zaradi velike količine okvar trajala še nekaj časa. Ocenjujejo, da je na omrežju za približno 952.000 EUR škode.

Neurja na območju Elektra Maribor so povzročila okvare tako na srednje kot tudi na nizkonapetostnem omrežju. V najbolj kritičnem razmerah je bilo tako brez napajanja okoli  50.000 uporabnikov, oz. več kot 1300 transformatorskih postaj, kar predstavlja več kot tretjino vseh transformatorskih postaj, ki jih družba oskrbuje. Dodaten izziv je predstavljal razmočen in nedostopen teren. Škodo ocenjujejo na nekaj milijonov EUR.

Številna neurja so povzročala prekinitve dobave električne energije tudi na številnih napravah distribucijskega elektroenergetskega sistema Elektra Primorska. Največ škode so naredila podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice. Največ okvar je bilo v hribovitih predelih, kjer je tudi teren zahtevnejši. Dodajajo, da je trenutno težko oceniti škodo, saj se bodo, kot kaže, neurja še pojavljala. Pred močnim neurjem s točo znaša groba ocena škode na napravah okoli 500.000 EUR.

VIR: Naš Stik