Mediji o Nini Kosmač

Zaupala nam je:

Bila sem na otvoritvi Blejske promenade in hkrati sem si ogledala razstavo Ejti Štih v Festivalni dvorani Rdeče in zlato. Prav tako, sem si prebrala intervju z umetnico Štih, ki živi v Boliviji. Bolivija je dežela, ki je mene zelo fascinirala zaradi roza delfinov in legend povezanih z nezakonskimi otroki, za katere domačini pravijo, da jih je spočel delfin. Z delom Ejti Štih, kot ilustratorko knjig sem bila seznanjena v preteklosti, prvič pa sem bila letos na razstavi umetnice.

Ejti, je v nekem intervjuju, definirala, da je splav, še vedno pereča tema v Boliviji. Vsekakor, je v njenem delu naslikala veliko število mrtvih fetusov. Nisem pričakovala tovrstne socialne kritike, zato moram reči, da je Ejti Štih zasluženo priznana umetnica. Šokirana sem bila nad rdečimi slikami, ki so prikazovale iz mojega stališča satanistične krvave rituale ljudi na oblasti od duhovnikov do zdravnikov. Zanimiva se mi je zdela slika, ki prikazuje »influencerko« in Evo z zavezanimi očmi, ki sprejema zlato jabolko od Adama.

Po obisku razstave sem se sprehodila po Blejski promenadi polni turistov iz celega sveta, kjer je igrala policijska godba. Živim na Bledu in obožujem promenado ter sprehode okoli jezera. Medtem, ko sem živela v San Remu, so mi bili večerni sprehodi po promenadi zelo ljubi. Ljudje vseh starosti, so se uredili za večerni sprehod ob morju in sedeli okoli »vasce« (kipa banje) in se v miru pogovarjali.

Poleg Blejske promenade pa moram pohvaliti vse kulturne organizatorje, saj je letošnji umetniški program Bleda pester in raznolik.

V uredništvu se strinjamo s pisateljico in si želimo, da bi kultura v Sloveniji ponovno oživela.

Vir: Nina Kosmač