V EU je bilo v avgustu prodanih nekaj manj kot 788 tisoč novih vozil, od tega jih je bilo 21 odstotkov električnih, 24 odstotkov pa hibridnih, pri čemer se delež vozil na fosilna goriva še naprej zmanjšuje.

Datum objave:
16. oktober 2023

Avtor:
Brane Janjič
V EU je bilo v avgustu prodanih nekaj manj kot 788 tisoč novih vozil, od tega jih je bilo 21 odstotkov električnih, 24 odstotkov pa hibridnih, pri čemer se delež vozil na fosilna goriva še naprej zmanjšuje.

Po podatkih evropskega združenja avtomobilske industrije ACEA je bilo v EU od začetka leta do konca avgusta prodanih 7,1 milijona novih vozil, oziroma za 17,9 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju, kar kaže na postopno okrevanje avtomobilske industrije po lanskem upadu zaradi pomanjkanja posameznih komponent. Rast v primerjavi z lanskim letom je bila zaznana na vseh štirih ključnih trgih, in sicer se je prodaja v Španiji povečala za 20,5 odstotka, v Italiji za 20,2 odstotka, v Franciji za 16,6 odstotka in v Nemčiji za 16,5 odstotka. Na evropskih trgih je sicer še naprej zaznati povečanje zanimanja za nakup električnih in hibridnih vozil, pri čemer je delež prodanih električnih vozil avgusta prvič presegel 20 odstotkov, ki so se tako uvrstila na tretje mesto, za vozila z bencinskim in hibridnim pogonom. Delež slednjih ostaja stabilen in znaša 24 odstotkov, medtem ko se delež bencinskih in dizelskih vozil še naprej zmanjšuje. Vozila z bencinskim pogonom sicer še vedno ostajajo trdno na prvem mestu, a se njihov tržni delež postopoma zmanjšuje, in sicer z 38,7 odstotka v minulem letu na 32,7 odstotka letos. Še bolj pa upada zanimanje za nakup dizelskih vozil, katerih delež se je avgusta iz lanskih 16,1 letos zmanjšal na 12,5 odstotka. Kot rečeno, se na drugi strani hitro povečuje delež prodanih električnih in hibridnih vozil, pri čemer se je delež prodanih električnih vozil v avgustu v primerjavi z lani povečal kar za 118 odstotkov, delež hibridnih vozil pa za 29 odstotkov. V obdobju od januarja do konca avgusta letos je bilo sicer na trgih EU prodanih že nekaj manj kot milijon električnih vozil oziroma za skoraj 63 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

VIR: Naš Stik