Drugi predizbor bo v četrtek, 12. maja, dva dni kasneje sledi še veliki finale

Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajine, Moldavija in Nizozemska so se iz 1. predizbora uvrstili v sobotni veliki finale Pesmi Evrovizije 2022. Med finalisti, žal, ni naših letošnjih predstavnikov, zasedbe LPS.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
10. maj 2022 ob 23:34
RTV SLO, Televizija Slovenija, Val 202, Radio Maribor, MMC RTV SLO

Vokalist Filip Vidušin, bobnar Gašper Hlupič, Mark Semeja na električni in Zala Velenšek na baskitari ter klaviaturist Žiga Žvižej iz zasedbe LPS so s pesmijo Disko nastopili kot peti po vrsti v prvem predizboru. Foto: Andres Putting / EBU



Točke glasovanja slovenske žirije bo v Torino sporočila Lorella Flego. Foto: Katja Kodba



Voditelji vseh treh večerov letošnjega evrovizijskega izbora so: priljubljeni televizijski in radijski voditelj Alessandro Cattelan, ena najuspešnejših italijanskih glasbenic Laura Pausini in britanski kantavtor Mika. Foto: Sarah Louise Bennett / EBU


V areni PalaOlimpico v Torinu se je v torek, 10. maja, odvilo prvo dejanje letošnjega izbora za najboljšo pesem Evrovizije. Za deset mest v finalu so se borili predstavniki sedemnajstih držav, med njimi tudi naša zasedba LPS s pesmijo Disko, ki pa se kljub suverenem in prepričljivem nastopu ni uvrstila v veliki finale.

"Naša cela evrovizijska izkušnja se je začela dosti nepričakovano in spontano. Z Žigovo prvotno idejo, da se prijavimo na Emo freš, smo naredili nekaj izjemnega, kar se tako mladim, kot smo mi, zelo redko zgodi in smo res hvaležni za to celotno izkušnjo. Današnji in vsi prejšnji nastopi so nam bili zelo všeč. Naredili smo to, kar smo želeli: pokazali smo se Evropi in zdaj gremo naprej delat glasbo," so po nastopu na velikem evrovizijskem odru povedali LPS-ovci.


Izjava LPS po nastopu na Pesmi Evrovizije 2022
V sobotni veliki finale so se iz prvega predizbora uvrstili predstavniki Švice, Armenije, Islandije, Litve, Portugalske, Norveške, Grčije, Ukrajine, Moldavije in Nizozemske.

Finaliste so v razmerju 50 : 50 določili gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v prvem predizboru sodelujočih držav, kot tudi Italije in Francije. Slovensko strokovno žirijo sestavljajo predsednica Alenka Godec, Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović in Tilen Artač.


Andrej Hofer je komentator vseh treh TV-prenosov Pesmi Evrovizije 2022. Foto: Adrian Pregelj


Že v četrtek, 12. maja, se bodo v prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije 2022 predstavili izvajalci iz osemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka. Le deset najboljših po mnenju gledalcev in strokovnih žirij se bo uvrstilo na finalno prireditev. Prenos boste lahko od 21. ure naprej spremljali na TV SLO 2 in rtvslo.si. Z vami bo Andrej Hofer.

V velikem evrovizijskem finalu bo 14. maja nastopilo 25 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki ˝velikih pet˝, to so Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija, ki je letos tudi gostiteljica izbora. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 40-ih državah udeleženkah. Točke slovenskega glasovanja bo v Torino sporočila Lorella Flego. Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor in rtvslo.si. Komentator televizijskega prenosa bo Andrej Hofer, radijskega pa Maruša Kerec.

Vse o Evroviziji 2022, reportaža iz Torina
Sobota, 14. maj, ob 20. uri na TV SLO 1
Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora v soboto, 14. maja, na TV SLO 1 si boste lahko ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2022. Gre za reportažo iz Torina, kjer bomo od blizu spremljali dogajanja dveh tednov vaj, generalk, prireditev, pogledali boste lahko tudi v zaodrje ter spremljali LPS na njihovih vajah. Spoznali boste tudi ustvarjalce letošnje Pesmi Evrovizije in ostale udeležence tekmovanja. Novinar reportaže je Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Italije, snemalec, montažer in režiser pa Niko Karo.

Priprave na izbor EMA in na Pesem Evrovizije 2022 lahko spremljate na MMC-jevem evrovizijskem portalu, na Facebooku, Instagramu in Youtube kanalu. Več o samem izboru Pesem Evrovizije 2022 pa lahko spremljate na uradni spletni strani www.eurovision.tv.

17 nastopajočih iz prvega predizbora Pesmi Evrovizije.