Med 24. 11. in 26. 11. 2023 je v Hrvaški Istri (Vodnjan) potekal tradicionalni dogodek »Dnevi olivnega olja«, ki so si ga kot primer dobre prakse ogledali tudi predstavniki projektnega partnerstva »EKO Okusi Slovenije«.

Med 24. 11. in 26. 11. 2023 je v Hrvaški Istri (Vodnjan) potekal tradicionalni dogodek »Dnevi olivnega olja«, ki so si ga kot primer dobre prakse ogledali tudi predstavniki projektnega partnerstva »EKO Okusi Slovenije«. Aktivnosti projekta sodelovanja LAS, ki je v teku od oktobra 2022 in ga vodi Regionalna razvojna agencija Posavje, so se tokrat izvajale na območju hrvaškega partnerja LAG Južna Istra, ki je gostil predstavnike štirih slovenskih LAS –  iz Posavja, Vipavske doline, Gorenjske in Goričkega. 

LAG Južna Istra je partnerjem najprej predstavil svoje delovanje in izkušnje z izvajanjem mehanizma LEADER/CLLD, ki ga omogoča na območju desetih občin: Barban, Bale, Fažana, Kanfanar, Ližnjan, Marčana, Medulin, Rovinj, Svetvinčenat in Vodnjan. Projekte za razvoj navedenih ruralnih območij po pristopu »od spodaj navzgor« sofinancirajo s sredstvi enega sklada, in sicer Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. 

Po predstavitvi delovanja lokalne akcijske skupine so gostitelji slovenske partnerje popeljali na predstavitev dobrih praks Hrvaške Istre, ki omogočajo možnosti za nadaljnja sodelovanja in izvirne projekte vsebine. Prvi dan, v petek smo obiskali Vinsko klet Babos, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo pridelave vin skozi več generacij. Znanje, ljubezen do narave in do družinskega zaklada, ki so ga prepoznali v trti in vinih, ponosno prenašajo iz roda v rod. V morju proizvajalcev, kot pravijo v družini Giacometti-Moscarda,  je ravno tradicija in zgodba družine tisto, kar jih dela drugačne. 

Degustaciji pristnih istrskih vin je sledil ogled tradicionalnega tridnevnega dogodka »Dnevi olivnega olja« v Vodnjanu, ki letos poteka že sedemnajstič. Osrednje dogajanje prestižnega olivarskega festivala vedno poteka na soboto, vendar se oljari, lokalni ponudniki in vrhunski »chefi« predstavljajo vse tri dni, tako da je v času sejma predvsem oljarje težko najti kje drugje kot na dogodku. Kljub pestremu dogajanju so si v soboto dopoldan vzeli čas in za predstavnike iz Slovenije odprli vrata Oljarne Baioco. Podjetje, ki je prejelo števila svetovna priznanja za kakovost svojih ekološko certificiranih olj, je obiskovalcem ob degustaciji predstavilo postopke pridobivanja olivnega olja, vrste istrskih oljk in zdravilne učinkovine olivnega olja. Domačini v Hrvaški Istri radi povejo, da so zaljubljeni v »zeleno zlato«, saj je slednje eden najmočnejših simbolov Istre in osnova domače in profesionalne kulinarike.  

V nadaljevanju sobotnega dne so slovenski partnerji obiskali še ekološko destilarno – OPG Marija Komić, ki se ukvarja z vzgojo zdravilnih zelišč in proizvodnjo izdelkov iz rožmarina, sivke, lovorja, smilja, »divjih« zelišč, olivnega olja in medu. Popoldan pa so si ogledali Občino Svetivinčenat, ki jo krasi očarljiv in skrbno ohranjen Grad Grimani-Morosini, ki je tudi simbol kraja. Dan so dopolnili še z obiskom lokalne Pivovarne Kampanjola, ki kot prva vari »craft« ekološka piva na Hrvaškem. Pestro ponudbo piv v Kampanjoli dopolnjujejo z lastno pridelavo zelenjave, njihov potovalni tovornjak s hrano pa je opaziti na različnih festivalih, saj kot pravijo, gre z domačim pivom tudi domača hrana, ki jo iz lokalnih sezonskih sestavin pripravljajo v sodelovanju s priznanim kuharskim mojstrom.

V zaključku obiska so partnerji projekta »EKO okusi Slovenije« znova ugotovili, da za dobro kulinariko in sodelovanja ni meja ter da imamo res veliko stičnih točk, na katerih se lahko povežemo v nove razvojne in inovativne zgodbe. Slovenski partnerji izrekajo veliko zahvalo vsem gostiteljem z območja LAG Južna Istra ter Ivi Pamić in Moiri Drandič Pauro za organizacijo in skrbno izvedbo vseh predstavitev.

Projekt »EKO Okusi Slovenije« je LAS Posavje kot vodilni partner pripravil v partnerstvu skupaj s tremi slovenskimi in enim hrvaškim LAS: LAS Vipavska dolina, LAS Gorenjska košarica, LAS Goričko 2020 in LAG Južna Istra. Konzorcij skupno sestavlja 20 partnerjev:

• LAS Posavje – VP RRA Posavje (vodilni partner projekta)
• Center za podjetništvo in turizem Krško
• Mestna občina Krško
• Kmetija Repovž, Jože Repovž  
• Kmetija Omerzu, Manca Omerzu, nos. DOP DEJAVNOSTI NA KMETIJI
• Evrosad d.o.o. Krško
• Debeluh d.o.o. 
• LAS Vipavska dolina – VP ROD Ajdovščina 
• Kmetija Kristjan Vidmar 
• Okusi, gostinstvo in turizem , d.o.o.
• LAS Gorenjska košarica – VP BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj
• Javni zavod Turizem in kultura Radovljica
• Kmetija Vegerila
• Klasa d.o.o.
• LAS Goričko 2020 – VP Bistra hiša Martjanci – Smart House Martjanci 
• Bistra hiša Martjanci – Smart House Martjanci (zasebni zavod)
• Pribinovina d.o.o.
• Kodila d.o.o.
• Tanja Pinterič s. p. P.E. Gostilna Rajh
• LAG Južna Istra (*hrvaški partner)

Projekt je bil za sofinanciranje odobren poleti 2022, s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki upravlja Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP). Izvajanje aktivnosti se bo še nadaljevalo v letu 2024, s projektom pa se uresničujejo cilji EU Strategije »od vil do vilic« za pravičen, zdrav in okolju prijazen prehranski sistem ter cilji petih strategij lokalnega razvoja. Ključni partnerji operacije so ekološki kmetje (pridelovalci in predelovalci), ki se skozi aktivnosti povezujejo z vrhunskimi kuharji – chefi, ekološkimi trgovinami in z nosilci lokalnega/regionalnega razvoja in turizma, ki nudijo podporno okolje. Sodelovanje vseh naštetih je namenjeno krajšanju dobavnih verig, večji pridelavi in prodaji varne hrane, boljši promociji lokalnih ekoloških surovin in vključevanju le-teh v vrhunsko kulinariko. Med projektnimi partnerji vseskozi poteka tudi izmenjava znanj in dobrih praks. 

Projekt »EKO okusi Slovenije« je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovorno partnerstvo projekta. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

VIR: RRA Posavje