Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC #11 bo s pomenljivimi zgodbami, pogovori in delavnicami tudi letos prežel bližajoči se jesenski zrak mariborskih ulic.

Od 15. do 18. septembra se bo v festivalskem programu, katerega glavnina se že drugo leto predvaja v Lutkovnem gledališču Maribor, zvrstilo kar 25 projekcij, od tega 5 premier in 2 predpremieri, programska selektorica je Maja Malus Azhdari. 

Že prvi festivalski dan presenečata kar dve slovenski premieri

Uradno odprtje festivala bo v četrtek, 15. septembra, ob 19. uri, s slovensko premiero dokumentarnega filma Poletje 91 režiserja Žiga Virca. Sledi še predpremiera filma Konoplja osvobaja režiserja Mihe Čelarja. Pred otvoritvijo se bodo zvrstile projekcije rezultatov dokumentarne delavnice Dokudoc Luksuz, ki bo v Vetrinjskem dvoru potekala med 8. in 15. septembrom pod mentorstvom Borisa Petkoviča in v sodelovanju z DZMP Luksuz produkcijo. 

V petek, 16. septembra, ob 11. uri, si bomo ogledali: Iskre v času režiserja Jurija Grudna. Ob 17. uri nadaljujemo s kratkim filmom Sutherland v okvirju pod režisersko taktirko dvojca Matjaža Jamnika in Naje Gaje Rojc in ogledom dokumentarnega filma Trohnenje 2022 režiserja Tomota Križnarja. Po krajšem premoru ob 19. uri sledijo še projekcije Zdaj ljubiš slovenski film v režiji Martina Srebotnjaka, Smučarske sanje v režiji Maje Senekovič (aka Haidy Kancler) ter ob 21. uri Rentgenska slika družine (eng. Radiograph of a Family) iranske režiserke Firouzeh Khosrovani. Omenjeni dokumentarni film je bil predvajan na ameriških, bližnjevzhodnih in evropskih festivalih, kot zmagovalec pa je pobral tudi lepo število nagrad, denimo na festivalih IDFA 2020, MakeDox 2021 in ZagrebDox 2021. Večer bomo popestrili s performativno akcijo Hupe Brajdič, ko se bomo z mističnima bitjema Wordy in Metamorphosis potopili v tančice nevidnega in čudežnega. 


Tretji festivalski dan, 17. Septembra
, ob 11. uri, nadaljujemo s predvajanjem projekcij filma Divja Slovenija v režiji Mateja Vraniča, ob 17. uri Jutri, ko sem te videl tria Mojca Radkovič - Malaz Usta - Ajda Zupan ter projekcijo filma Kar ostane na poti slovensko-brazilskega dvojca Jakoba Kresete in Danila do Carma. Sledijo še projekcije Not Go gentle Sashe Ihnatovicha, pa Obzornik 80 - Metka, Meki v režiji Nike Autor, zadnja v dnevu pa bo predpremiera filma Sarajevo Safari, ki je nastal pod režisersko taktirko Mirana Zupaniča. Zvečer pa vas vabimo v avditorij Lutkovnega gledališča Maribor, da se v naši družbi zazibljete ob glasbi mariborske zasedbe Heartbeat.


Zadnji festivalski dan, 18. septembra,
ob 11. uri, vam bomo postregli z izborom projekcij osmih kratkih dokumentarnih filmov. Vseh prijav kratkih filmov je bilo sicer 54. V sklopu Dokudoc pogovorov pa pripravljamo prav posebno doživetje! Gosti_e festivala se nam bodo pridružili na spustu po Dravi, kjer bo potekal pogovor o avtorskih pravicah pri kreiranju dokumentarnih filmov. Pogovor bosta vodila filmska režiserja Petra Seliškar in Rok Biček, v vlogi gostov pa se nam bosta tokrat pridružila odvetnica Špela Grčar in vodja strokovnih služb pri AIPA k.o. Peter Kep. Ne bodo umanjkali niti dravski labodi, ki so sestavni del mariborske očarljivosti. Ob 17. uri si bomo ogledali kar dve premierni projekciji Ples na daljavo režiserke Katarine Nikolov in Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča v režiji Dušana Moravca.


Kot pretekla leta, bomo tudi letos podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2022, ki jo letos prejme Nadja Velušček, avtorica dokumentarnih filmov, scenaristka in režiserka, ki že vrsto let plete spomine razdeljenega goriškega prostora. Velušček je v tej regiji pustila močan kulturni pečat - poleg režije eksperimentalnih mladinskih predstav in radijskih oddaj o filmu je vrsto let soustvarjala program čezmejne organizacije Kinoatelje v sodelovanju z italijansko nacionalno televizijo RAI. Živi in ustvarja v Šmihelu pri Gorici, kjer ima sedež tudi njen Zavod KINOkašča/CINEMattic, filmska produkcija in hranilnica spomina. Na sklepni nedeljski večer si bomo ogledali projekcijo njenega filma Moja meja, izbrano retrospektivo nagrajenke Mesto na travniku, Sešivalnica spomina, Trenutek reke, Vžgano v spominih, Niso letele ptice pa bomo prvič spletno predvajali v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov od 15. do 25. 9. 2022, kjer v projektu DOKgodek sodelujemo že skoraj 2 leti.


Žirijo, ki bo slovenskem filmu podala naziv Dokudoc izbrani 2022, letos sestavljajo novinarka in snemalka Helle Hansen, publicistka dr. Melita Zajc in filmski producent Miha Černec.


Nedeljski večer bomo zaokrožili s projekcijo filma Izginjanje režiserke Andrine Mračnikar.

Predfestivalski čas potekal v duhu izobraževanja
DOKUDOC poleg širjenja zavesti o pomembnosti dokumentarnega filma in spodbujanjem kvalitetnih produkcij vsakoletno pomembno prispeva tudi k izobraževanju in združevanju navdušencev za omenjeni filmski žanr. Poleg omenjene Dokudoc Luksuz delavnice se bodo nadobudni pisci med 8. in 16. septembrom udeležili delavnice pisanja o dokumentarnem filmu pod mentorstvom Melite Zajc, od 16. in 18. septembra pa bomo izvedli dokumentarni laboratorij Dokumentarnico - modul 1 letnik 2022 in modul 3 letnik 2021 - pod mentorstvom Petre Seliškar, Matjaža Ivanišina in Roka Bička v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev in režiserk. Program bo obogatil še masterclass češkega režiserja, scenarista in predavatelja na Filmski in televizijski šoli Akademije za uprizoritvene umetnosti v Pragi, Jana Gogole. Masterclass z naslovom Maribor in dokumentarnost kot poezija bo v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev in režiserk v okviru Dokumentarnice potekal 16. septembra, ob 15.00 v Vetrinjskem dvoru. 


Festival DOKUDOC z vami že več kot desetletje deli aktualne razmisleke in teme, ki se odpirajo na področju dokumentarnega filma. Vabimo vas, da tudi letos pogumno skočite v naše festivalsko dogajanje in se nam pridružite na izobraževalnih delavnicah, številnih projekcijah, pogovoru in večernih zabavah, ki bodo zaokrožile letošnjo dokumentarno pustolovščino.

Se vidimo v Mariboru! 

PR: Vaša DOKUDOC ekipa