Skupnostni vrt Onkraj gradbišča, ki je od leta 2010 potekal na mirujočem gradbiču ob Resljevi cesti v Ljubljani

Skupnostni vrt Onkraj gradbišča, ki je od leta 2010 potekal na mirujočem gradbiču ob Resljevi cesti v Ljubljani, se izteka in poslavlja s sklepnim deljenjem rastlin, ki so tam rastle zadnjih 12 let, presajanjem izbranih večjih dreves v javni prostor mesta Ljubljane in pogovorom.

V prihodnje bo na tem zemljišču Javni stanovanjski sklad MOL gradil javna najemna stanovanja.Vljudno vabljeni, vabljene:
Postanite skrbnik_ca rastlin iz skupnostnega vrta Onkraj gradbišča!
Nas vas čakajo
: mladike dreves, zelišča, jagode, maline, cvetlice, grmovnice, trajnice, …► Mesto prevzema: skupnostni vrt Onkraj gradbišča, Resljeva cesta 32–34, Ljubljana
Kdaj: četrtek, 13. 10., 16.00–18.00 / petek, 14. 10., 16.00–18.00 / sobota, 15. 10., 11.00–13.00
V primeru dežja termin odpade. Za prevzem rastlin prinesite: kose starega tekstila oz. oblačila ali sadilne posode.Del zaključnih akcij skupnostnega vrta Onkraj gradbišča je tudi presaditev izbranih večjih dreves v javni prostor mesta Ljubljane, ki jo izvajamo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in podjetjem Tisa.Skupnostni vrt Onkraj gradbišča je bil intenzivna učilnica o vrtnarjenju kot praksi skrbi in o sobivanju – tudi z drugimi vrstami. S presaditvijo dreves in rastlin na druge lokacije te ideje dobesedno prenašamo onkraj našega skupnostnega vrta.Naša prihodnost Onkraj • pogovor
Kdaj: sreda, 19. oktober 2022, 17.30
Kje: Pritličje, Mestni trg 2, LjubljanaČeprav se prostorski, ekološki in skupnostni eksperiment Onkraj gradbišča poslavlja – tudi s slovesnim zbornikom Onkraj vrtičkov –, izkušnje, prakse in védenja ostajajo. Na pogovoru bomo govorili o unikatni »začasni« rabi in skupnostni ožitvi mirujočega gradbišča ter trajnih posledicah in učinkih, ki segajo daleč onkraj.O tem, kaj se obeta na zemljišču, kjer je 12 let potekal skupnostni vrt Onkraj gradbišča, kako ohraniti pri življenju, kar je dobrega, in graditi boljše mesto, tudi izhajajoč iz obstoječih kvalitet prostora, ter o potrebi po raznolikih zelenih prostorih v mestu bomo razpravljali z gosti:

Maja Simoneti, krajinska arhitektka in urbanistka, IPoP
Gaja Mežnarić Osole/Danica Sretenović, Krater – ustvarjalni laboratorij
Sašo Rink, direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (tbc)
Martin Tomažič, udeleženec Onkraj gradbišča in arhitekt
Urška Jurman/Polonca Lovšin, KUD Obrat

Pogovor bo moderirala novinarka Kristina Božič.Več: https://onkrajgradbisca.wordpress.com

Organizacija: KUD Obrat

PR: KUD Obrat