Skupnost občin Slovenije je na ministrico za kulturo posredovala odziv na izvensistemsko dofinanciranje področja kulture v Mariboru kot ukrep podpore mestni kulturi oz. ukrep, ki naj bi delno zmanjšal razkorak med stroški izvajanja zakonskih nalog in prejetimi finančnimi sredstvi skozi sistem izračunavanja povprečnine.

Skupnost občin Slovenije je na ministrico za kulturo posredovala odziv na izvensistemsko dofinanciranje področja kulture v Mariboru kot ukrep podpore mestni kulturi oz. ukrep, ki naj bi delno zmanjšal razkorak med stroški izvajanja zakonskih nalog in prejetimi finančnimi sredstvi skozi sistem izračunavanja povprečnine. Ukrep je sicer pozdravila, vendar obenem izpostavila, da ima vsaka občina svoj kulturni potencial, ki prispeva k celotni kulturni krajini Slovenije, zato bi moralo ministrstvo zagotavljati stabilno in trajnostno financiranje ter seveda primerljivo za vse občine. Rešitev je po mnenju SOS v sistemskih spremembah, ki občinam zagotavljajo ustrezna finančna sredstva, ki se čim bolj približajo stroškom izvajanja zakonski nalog.


Ministrstvo za kulturo je dne 17. 7. 2023 odgovorilo, da je pomemben del proračuna Ministrstva za kulturo namenjen naložbam za obnovo in revitalizacijo kulturne dediščine. Svoje dofinanciranje javnih zavodov v Mariboru legitimira z vidika zagotavljanja izvedbe že začetih projektov, razstav, predstav in drugih dogodkov. Šlo bi naj za enkraten ukrep, ki ga znotraj finančnih zmožnosti Ministrstva za kulturo ni mogoče ponavljati. V svojem dopisu so izpostavili še pomen dialoga za sprejem kvalitetnih sistemskih sprememb, kot so spremembe Resolucije o nacionalnem programu za kulturo in prihajajočega akcijskega načrta, s katerimi bomo dolgoročno zagotovili stabilno in razvojno financiranje kulture tako na državni kot občinski ravni.


Celoten dopis je dostopen tukaj.

VIR: SOS