V sklopu aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti, kateremu se letos pridružuje tudi Občina Ivančna Gorica, je v torek, 20. septembra 2022, v prostorih Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

Gašper S.

Odprtje prenovljene čakalnice v Ivančni Gorici


V sklopu aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti, kateremu se letos pridružuje tudi Občina Ivančna Gorica, je v torek, 20. septembra 2022, v prostorih Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, potekala okrogla miza na temo mobilnosti. Po okrogli mizi je potekala tudi krajša slovesnost na avtobusni postaji v centru Ivančne Gorice, kjer smo v uporabo predali prenovljeno čakalnico z URBANOMATOM.

Okrogle mize, ki jo je vodil srednješolski profesor Igor Gruden, so se udeležili različni sogovorniki in prisotnim dijakom ter občanom predstavili svoje poglede na temo mobilnosti in prometne varnosti, tako na lokalni kot državni ravni. Med prisotnimi sogovorci je bil tudi župan Dušan Strnad, ki je predstavil projekte trajnostne mobilnosti v občini Ivančna Gorica. Povedal je, da je Občina v zadnjih letih na področju prometne infrastrukture veliko postorila. Sploh na področju prometne varnosti, ureditve kolesarskih poti in prometnih ureditev v okolici šol in vrtcev. Del strokovnega omizja so bili še predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ivanške občine, Marjan Balant, policijski inšpektor PU Ljubljana, Refik Hodžič, vodja prometne komercialne službe na Ljubljanskem potniškem prometu LPP, dr. Andrej Jerman in ravnatelj srednje šole Milan Jevnikar. Pri okrogli mizi sta prisostvovali tudi predsednica Komisije za mladinska vprašanja Občine Ivančna Gorica Klavdija Kastelic in dijakinja 3. letnika ivanške srednje šole Julija Ambrožič. Slednji sta se dotaknili tudi novih oblik trajnostne mobilnosti in predstavili razmišljanje mlajših generacij.

Ob zaključku okrogle mize so bili sogovorniki podobnega mišljenja, kako obrniti miselnost, da niso samo motorna vozila tista, ki nas bodo varno pripeljala na zastavljen cilj. Do cilja lahko pridemo peš ali pa s kolesom po varno urejenih poteh in cestah.

Po okrogli mizi sta že omenjena župan Dušan Strnad in predstavnik družbe LPP dr. Andrej Jerman simbolično predala svojemu namenu prenovljeno čakalnico na avtobusni postaji v Ivančni Gorici. Namen prenove čakalnice je bil vsekakor zagotoviti občanom, ki se poslužujejo javnega prevoza, kar se da varen in primeren prostor v mrzlih zimskih dneh. V čakalnici je poleg klopi nameščen še vozni red in novost – Urbanomat, ki ponuja nakup vrednostnih kartic, polnjenje vrednostnih in terminskih kartic za mestni, integrirani in medkrajevni potniški promet.

Avtobusna postaja je bila sicer prenovljena v lanskem letu v sklopu projekta prenove dela Sokolske ulice z novim krožiščem. Takrat je tudi prišlo tudi do dogovora med Občino in LPP-jem, da ivanška občina uredi primerno urejen prostor, LPP pa za občane postavi Urbanomat.

PR: Občina Ivančna Gorica