Slovensko gospodarstvo in stroka večinoma pozdravljata poenotenje politike glede podpore jedrski prihodnosti države, pozivi k čim prejšnji izvedbi referenduma o JEK2 pa so se vrstili že od preteklega leta. Kljub temu je v nekaterih skupinah zaznati tudi nasprotovanje takšnemu načinu odločanja.

Datum objave:
31. januar 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik
Slovensko gospodarstvo in stroka večinoma pozdravljata poenotenje politike glede podpore jedrski prihodnosti države, pozivi k čim prejšnji izvedbi referenduma o JEK2 pa so se vrstili že od preteklega leta. Kljub temu je v nekaterih skupinah zaznati tudi nasprotovanje takšnemu načinu odločanja.

GZS pozdravlja poenotenje politike

Z Gospodarske zbornice Slovenije sporočajo, da je poenotenje politike ta JEK2 prava odločitev. Ob tem navajajo besede predsednika GZS Tiborja Šimonke, ki je izrazil zadovoljstvo, da je politika prisluhnila gospodarstvenikom »in potrdila, da je jedrska energija nepogrešljivo potrebna za prihodnjo zanesljivo energetsko oskrbo Slovenije. Gre za edini vir, ki lahko zagotovi dolgoročno nemoteno delovanje slovenske industrije.« Šimonka pozdravlja tudi napovedano izvedbo referenduma še v letošnjem letu, saj so na zbornici to predlagali že v preteklem letu.

Ob tem je Šimonka politično poenotenje označil kot »odgovorno in državotvorno odločitev, ki bo posledično prispevala k ohranjanju konkurenčnosti slovenske, zlasti energetsko intenzivne, industrije.«

GEN energija nadaljuje z aktivnostmi projekta JEK2

Odločitev pozdravljajo tudi pri GEN energiji, od koder sporočajo, da je kombinacija vlaganj v obnovljive vire in jedrsko energijo je namreč po njihovih izračunih za Slovenijo najbolj primerna za naslavljanje izzivov razogljičenja in doseganje ustrezne stopnje samooskrbe z električno energijo.

Njihove aktivnosti so zato usmerjene v priprave na učinkovit proces umeščanja nove jedrske elektrarne v prostor, usklajen z vladno delovno skupino za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti za projekt JEK2. »Cilj je sprejem državnega prostorskega načrta (DPN) izvesti tako, da bo lahko končna investicijska odločitev o projektu sprejeta najkasneje do leta 2028,« so ob tem zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo še, da je vzporedno s tem v zaključni fazi več študij, med njimi seizmična študija lokacije in študija o priklopu JEK2 do moči 2.400 MW na elektroenergetski sistem Slovenije, hkrati pa tudi priprava predlogov poslovnih modelov in selekcijskega postopka za izbiro dobavitelja JEK2.

EZS opozarja na nujnost podnebnega ukrepanja

Na Energetski zbornici Slovenije medtem poudarjajo, da je kombinacija obnovljivih virov energije in jedrske energije eden od scenarijev, ki jih predvideva tudi Nacionalni energetski in podnebni načrt. Hkrati opozarjajo, da odločanje o drugem bloku nuklearke prihaja v času segrevanja planeta, ki zahteva drastične ukrepe za razogljičenje, zato ne bo dovolj le ukrepanje Evropske unije, ampak zahteva tudi sledenje drugih delov sveta.

Mladi za podnebno pravičnost proti referendumu

Nasprotovanje referendumu pa so že pred državnim vrhom izrazili v združenju Mladi za podnebno pravičnost, kjer so proti »trenutni politikantski in lobistični obliki referenduma brez podatkov,« ter za referendum, organiziran po izvedbi in predstavitvi strokovnih analiz in za javni civilni nadzor nad projektom.

VIR: Naš Stik