Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo se je odvila javna predstavitev predloga Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije.

Predlog zakona je bil pripravljen z namenom spodbujanja razvoja obnovljivih virov energije (OVE), ki naslavlja umeščanje fotonapetostnih in vetrnih proizvodih naprav v prostor. Z njim se zasleduje doseganje mednarodno zavezujočih ciljev Slovenije na področju OVE ter cilje podnebno nevtralne družbe.

Zakon naslavlja urejanje zahteve vzpostavitve območij prednostnega umeščanja OVE ter določanje nekaterih posebnosti umeščanja naprav OVE na teh območjih, posebnosti prostorskega načrtovanja, celovite presoje in presoje vplivov na okolje, regulativne peskovnike in dvojno rabo prostora na nekaterih območjih, kjer obstaja neizkoriščen potencial.

Prisotne predstavnike splošne, strokovne in medijske javnosti je uvodoma nagovori minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer, ki je osvetlil nujnost sprejetja te pomembne zakonodaje za povečevanje deleža obnovljivih virov energije, ki ga Slovenija glede na evropske direktive ne dosega. »Globalni trendi kažejo jasno usmeritev v sončno in vetrno energijo. Mednarodna agencija za energijo napoveduje, da bo do leta 2025 kar 95 odstotkov vse nove proizvodnje električne energije temeljilo na obnovljivih virih energije,« je poudaril minister Kumer in med drugim omenil dolgotrajne ter kompleksne administrativne postopke, ki so v Sloveniji trenutno v veljavi, ponekod pa tudi nepotrebne absolutne prepovedi. »Slovenija je v zaostanku na področju izkoristka sončne, sploh pa vetrne energije. Kot država in družba smo na tem področju dolžni storiti resne premike,« je bil jasen minister in na tem področju za obdobje svojega mandata zagotovil spodbujanje razvojnega preboja, ki bo Sloveniji omogočil prehod na brezogljično družbo.


Več informacij o razlogih za pripravo zakona najdete v pripetem sporočilu za javnost, seveda pa smo dosegljivi tudi za dodatna vprašanja.

1Javna predstavitev predloga Zakona o umeščanju proizovdnih naprav OVE - Sporočilo za javnost.docx 54.25 KB


VIR: MOPE