Obisk slovenskih gora je lahko nepozabna izkušnja, ki pa mora biti v prvi vrsti varna. V duhu skupne odgovornosti deležniki iz vrst slovenskega turizma ter planinskih, vodniških in reševalnih organizacij, odgovornih za varnost v gorah, krepijo sodelovanje za izboljšanje trendov na področju odgovornega in varnega obiskovanja gorskega sveta.

Obisk slovenskih gora je lahko nepozabna izkušnja, ki pa mora biti v prvi vrsti varna. V duhu skupne odgovornosti deležniki iz vrst slovenskega turizma ter planinskih, vodniških in reševalnih organizacij, odgovornih za varnost v gorah, krepijo sodelovanje za izboljšanje trendov na področju odgovornega in varnega obiskovanja gorskega sveta. Na današnjem dogodku Izzivi turizma na področju varnosti v gorah, ki je potekal v sklopu sejma Alpe-Adria, so predstavniki ključnih institucij predstavili trende in svoj pogled na potrebne spremembe. Med drugim so izpostavili potrebo po zanesljivem in dostopnem osrednjem viru informacij, prilagojenih potrebam obiskovalcev gora, v angleškem jeziku.

V okrepljenem partnerstvu so moči združili Slovenska turistična organizacija (STO), Združenje Slovenia Outdoor, Planinska zveza Slovenije (PZS), Policija, Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS), Združenje gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS), Triglavski narodni park in Skupnost Julijske Alpe. Namen partnerstva je še dodatno okrepili medsebojno izmenjavo informacij in znanja z namenom zagotoviti ustrezno komuniciranje z obiskovalci in potencialnimi obiskovalci slovenskih gora.


Kljub manjšemu obisku gora zaradi poplav lani rekordno število reševanj


Predstavniki organizacij so se na današnjem dogodku na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani strinjali, da so trendi na področju varnosti v slovenskih gorah zaskrbljujoči. Reševalci GRZS so v letu 2023 posredovali na 687 intervencijah, kar je bilo največ doslej. V to številko niso vključene intervencije v času katastrofalnih poplav, dejstvo pa je tudi, da je bilo v tednih po poplavah v gorah manj obiskovalcev kot običajno. Gorski reševalci so v intervencijah lani reševali 405 Slovencev in 293 tujih državljanov. Na 322 intervencijah so bile reševane osebe nepoškodovane.

Zlasti se povečuje število reševanj zaradi ravnanj, ki bi jih bilo mogoče preprečiti, kot so podcenjevanje razmer v gorskem svetu, precenjevanje lastnih sposobnosti in neustrezna oprema. K temu pomembno prispeva povečan obisk gora, zlasti po pandemiji covida-19, pa tudi zanašanje na nezanesljive vire informacij, kot so vizuali z družbenih omrežij vplivnežev, neustrezni sistemi GPS, mnogotere nepreverjene aplikacije in splošne vremenske napovedi.

Partnerji se strinjajo, da v Sloveniji potrebujemo spletna orodja, ki bi služila kot zanesljiv vir kakovostnih informacij zlasti za tujce. Posebej nujno bi bilo nemudoma zagotoviti specializirano vremensko napoved za gorski svet vsaj v angleškem jeziku.

Odgovorna komunikacija s turisti, destinacijami in ponudniki

Slovenska turistična organizacija, Združenje Slovenia Outdoor, Triglavski narodni park in Skupnost Julijske Alpe medtem nadaljujejo številne aktivnosti za odgovorno komunikacijo in promocijo pohodništva in planinstva.

Posebno pozornost želijo partnerji posvetiti dialogu s turističnimi delavci na terenu – delavci v turistično-informacijskih centrih, na recepcijah, pri ponudnikih nastanitev in tako naprej. Pogosto imajo namreč prav ti največ neposrednega stika s turisti, zato je njihovo izobraževanje in osveščanje ključnega pomena.

Pod okriljem Planinske zveze Slovenije so se tudi zato danes odvile tudi štiri delavnice, namenjene medijem, turističnim delavcem in splošni javnosti. Osredotočile so se na analizo gorniških nesreč in preventivne aktivnosti, planinsko infrastrukturo za potrebe turizma, uporabo aplikacij ter vodenje v gorah.

Več informacij in izjave sodelujočih na dogodku so vam na voljo v medijskem središču.

VIR: STO