Na sinočnji zaključni prireditvi evropskega prvenstva mladih cvetličarjev Eurofleurs 2023, ki je potekalo med 23. in 26. avgustom v Arboretumu Volčji potok, so razglasili najboljše letošnje mlade cvetličarje.

Na sinočnji zaključni prireditvi evropskega prvenstva mladih cvetličarjev Eurofleurs 2023, ki je potekalo med 23. in 26. avgustom v Arboretumu Volčji potok, so razglasili najboljše letošnje mlade cvetličarje. Prvo mesto je osvojil francoski cvetličar, drugo mesto nemški cvetličar, tretje mesto pa je šlo v roke mladi danski cvetličarki. Slovenska predstavnica Maša Troha je osvojila odlično sedmo mesto.
 
Na tekmovanju se je pomerilo 12 tekmovalcev iz Velike Britanije, Češke, Danske, Francije, Nemčije, Nizozemske, Belgije, Švice, Poljske, Madžarske in Estonije. Kot predstavnica Slovenije je na tekmovanju nastopila Maša Troha, ki je zasedla odlično sedmo mesto. Evropsko prvenstvo mladih cvetličarjev sta pod pokroviteljstvom mednarodne floristične organizacije Florint organizirala sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS in Arboretum Volčji potok.
 
Tekmovalci so se pomerili v petih različnih temah, nastale pa so čudovite kreacije, ki povezujejo naravo, umetnost ter cvetje in so prava paša za oči, ter navdih za mlade. Tekmovanje je ves čas spremljala in ocenjevala  mednarodna komisija, na podlagi njihovih ocen smo sinoči dobili zmagovalce posameznih tem in skupnega zmagovalca. Prvo mesto je v skupnem seštevku zasedel Benoit Barbin iz Francije, drugo mesto je osvojil mladi cvetličar Anian Friedrich iz Nemčije, tretje mesto pa je šlo v roke Karoline Brask Pedersen z Danske.
 
Slovenska tekmovalka Maša Troha je v dveh temah zasedla tretje mesto (drevo je moj prijatelj in romantični piknik na cvetočem travniku), skupno pa je bila sedma, kar je odličen rezultat, saj so bile v ospredju res velike cvetličarske države. Posebnost tekmovanja je bil 0km šopek, kar pomeni, da so tekmovalci vse cvetlice dobili v Arboretumu.
 
Zbrane je na zaključnem dogodku nagovoril tudi predsednik OZS Blaž Cvar, ki je pohvalil prizadevanja sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, samo tekmovanje pa je označil kot odlično promocijo poklica cvetličarja. Tudi predsednik mednarodne floristične organizacije Florint in predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS Simon Ogrizek je izrazil navdušenje nad kreacijami mladih cvetličarjev. Dodal je, da lahko le povezani ohranjajo cvetličarsko kulturo na tako visokem nivoju. »Ostati moramo kreativni in prodorni, spoštovati moramo našo kulturo in zgodovino ter še naprej promovirati pomen cvetja v našem vsakdanjem življenju. Naj nas pri tej nalogi nihče ne ustavi,« je še dejal Ogrizek, ki se je zahvalil tekmovalcem za njihov pomemben prispevek na področju floristike.
 
Zbrane sta nagovorila tudi predsednik DS RS Marko Lotrič, ki je poudaril pomen cvetja v naših življenjih, ter direktor Arboretuma Volčji potok Aleš Ocepek. Dogodka se je udeležila tudi francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Levy, ki ni skrivala navdušenja nad zmago mladega francoskega cvetličarja.
 
Floristična dela mladih cvetličarjev si lahko obiskovalci v Arboretumu Volčji potok ogledajo še vse do 3. septembra.
 
VIR: OZS