Uvodoma so se svetniki seznanili s potekom projekta Obnova ribiškega pristanišča Izola.

Izola, 3. junij 2022 Trenutno se obnavlja severni del mandrača. Delo poteka v skladu s smernicami stroke, ribiči in ostalimi deležniki. Obnovljeno pristanišče bo ribičem nudilo boljše delovne pogoje, obenem pa bo prispevalo k večji poplavni varnosti. Zaključek izvedbenih del je predviden konec tega meseca.
 
Nato je občinski svet v prvi obravnavi in po skrajšanem postopku sprejel besedilo Odloka o občinskem pristanišču Izola, ki v grafičnih prilogah natančneje prikazuje pristaniško infrastrukturo, opredeljeno v odloku. Sledila je obravnava novelacije investicijskega programa Obnova ribiškega pristanišča Izola – II. faza (južni del), ki so jo svetniki soglasno potrdili. Investicija se stroškovno poviša zaradi spremenjene tehnologije temeljenja obalnega zidu, nakupa dodatne opreme za potrebe ribičev, usklajevanja cen s trgom in predvsem zaradi težav z dobavo surovin. Novelacija programa investicijo ocenjuje na 3.827.300 EUR. S potrditvijo sofinanciranja si Občina Izola prizadeva pridobiti 2.214.571 EUR nepovratnih sredstev namesto v osnovnem investicijskem programu predvidenih 400.000 EUR. »Zadovoljen sem, da so svetniki soglasno sprejeli novelacijo, saj ima zdaj občina možnost takojšnje prijave na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za ribištvo. Z izvedbo te investicije bo zaključena celovita prenova ribiškega pristanišča in deloma še nedokončane promenade, kar pomeni doprinos za več desetletij,« je poudaril župan Danilo Markočič.
 
Svetniki so za tem v drugi obravnavi sprejeli predlog odloka o ustanovitvi Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Istre. Javni zavod bo deloval pod okriljem Občine Izola in Mestne občine Koper. Občine so si dolga leta prizadevale ustanoviti svetovalni center, saj so potrebe na področju svetovalne, diagnostične in terapevtske dejavnosti vse večje. Točko je predstavil Anton Baloh, član delovne skupine za ustanovitev svetovalnega centra, ki je opomnil na stiske mladostnikov v času po obdobju koronavirusa in ključno vlogo svetovalnega centra pri usmerjanju mladostnikov.
 
Seja se je nadaljevala z drugo obravnavo ter sprejetjem spremenjenega in dopolnjenega odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola, ki predvideva podaljšanje delovanja zavoda do leta 2027.
 
Občinski svet je nato v drugi obravnavi sprejel predlog Odloka o določitvi takse za obravnavanje zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v občini Izola. Za obravnavo pobude za spremembo osnovne namenske rabe bo znašala taksa 300 EUR, za obravnavo pobude za spremembo podrobnejše namenske rabe pa 250 EUR. Za pobudo za spremembo v primarno rabo (gozdna, kmetijska, vodna) takse ne bo.
 
Sledila je prva obravnava predloga Odloka o ureditvi cestnega prometa v občini Izola, saj trenutno veljavni odlok ni usklajen s spremenjeno krovno zakonodajo. Dokumentacija je bila posredovana svetnikom v 60-dnevno obravnavo.
 
Občinski svet je sprejel dopolnjeni Sklep o določitvi vrednosti zemljišč v občini Izola za potrebe Občine Izola. S sklepom določena vrednost zemljišč omogoča poenostavitev in pohitritev pravnih postopkov, vnaprej znane vrednosti nepremičnin, enakovredna merila za določitev nadomestila za služnost ter znižanje porabe proračunskih sredstev za cenitve.
 
V okviru ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Izola so svetniki potrdili ukinitev statusa javnega dobrega, nakup in prodajo več nepremičnin.
 
Na dveh nepremičninah je bil ukinjen status javnega dobrega oz. grajenega javnega dobrega, saj tam ni predvidena javna infrastruktura, temveč zaokrožitev posamezne gradbene parcele za gradnjo objekta. Na tretji parceli, kjer je bil ukinjen status javnega dobrega, je zgrajena nova garaža za potrebe PGD Korte. Na zadnji parceli, kjer je bil ukinjen status javnega dobrega, je bila predhodno izvedena parcelacija, saj predstavlja nepremičnina del zunanje ureditve obstoječega objekta.
 
Svetniki so obenem potrdili nakup nepremičnin za potrebe izgradnje komunalne infrastrukture in ceste na Šaredu. Njihova vrednost znaša skupno 51.171 EUR. Prav tako je bila potrjena prodaja solastniškega deleža nepremičnin v Kortah. V naravi gre za stanovanjsko stavbo z dvoriščem v vaškem jedru. Objekt je potreben celovite prenove, uporabna površina znaša ok. 164 m2. Skupna izklicna vrednost brez davka je 42.355 EUR.
 
V nadaljevanju je občinski svet soglasno sprejel Predlog rebalansa proračuna Občine Izola za leto 2022. Na ta način so zagotovljena sredstva za financiranje programa počitniškega varstva osnovnošolcev v višini 15.000 EUR, ki ga bo izvajala OŠ Vojke Šmuc Izola, ter sredstva za izgradnjo turistične tržnice v Jagodju v višini 79.788 EUR. Projekt bo sicer sofinanciran s strani Evropskega sklada za kmetijski razvoj v višini 55.391 EUR.
 
Nazadnje so bili potrjeni tudi vsi predlogi Komisije za mandatna vprašanja volitve in imenovanja. Po razrešitvi članice Sveta zavoda OŠ Livade Izola je komisija imenovala nadomestnega člana. Prav tako sta bila imenovana nadomestna člana v Nadzorni odbor Občine Izola. Potrjeni so bili vsi predlogi sklepov o podelitvi občinskih priznanj in nagrad.
 
PR: Občina Izola