napovednik


ODPRTI POZIV Oblikovalski izziv 1498/2022Rok za prijave: 22. avg 2022

Platforma Kajža in domačija Pr’ Lenart v sodelovanju s CzK in MAO v sklopu BIO27 Spremljevalnega programa razpisujeta odprti poziv za sodelovanje na oblikovalskem izzivu 1498/2022.

Domačija iz 16. stoletja v bližini Ljubljane leži v zaselku Belo in je v arhivskih virih datirana leta 1498. Kozolec toplar ob spremenjeni rabi tako postane prizorišče za druženje, povezovanje, za delavnice in kulturne dogodke ali občasno zasilno namestitev. Kako lahko prazen prostor, prežet z zgodovino, nadgradimo v fleksibilno okolje, ki ne bo primerno le za današnji čas, temveč tudi za prihodnost?

Predmet oblikovalskega izziva, ki bo potekal v septembru 2022, je idejna zasnova večnamenskega pohištvenega kosa iz naravnih materialov, ki se bo oblikovno opiral na tradicionalne in vernakularne oblikovalske principe Polhograjskega hribovja. Med 10. in 11. septembrom bo na domačiji Pr' Lenart potekal intenziven uvodni vikend, na katerem bodo sodelujoči spoznali domačijo ter pod vodstvom mentoric Mance Kemperl in Nine Koželj (Vulgaris) raziskovali likovne, tehnološke in konceptualne možnosti za pripravo idejne zasnove. Zmagovalec bo prejel finančno nagrado v vrednosti 300€ bruto, ki jo lahko nameni za produkcijske stroške izdelave prototipa. Za izdelavo prototipa bo prav tako na voljo lesarska delavnica tandema Vulgaris v Kamniku.

Mesta so omejena, prijave sprejemamo do 22. avgusta na spletni prijavnici.
  ZOOFA POPUP  Mladi upi:
FUGA & FI by GAJA
ZOOFA, 29. jun do 27. jul 2022

V zadnjem julijskem Pop Upu se v trgovini Zoofa na Miklošičevi 4 v centru Ljubljane predstavljata znamka unisex oblačil FUGA oblikovalk Valerije Intihar in Lare Žagar in znamka modnih dodatkov Fi by Gaja oblikovalke Gaje Hanzel.

PRILOŽNOSTI Nagrade Distributed Design 2022Rok za prijave podaljšan do 10. julija 2022
Do 10. julija so prijave za Distributed Design Award odprte za vse, ki delujejo na področju ustvarjalnih disciplin in se ukvarjajo z oblikovanjem in ustvarjanjem: kreativcem, ustvarjalcem, oblikovalcem, umetnikom, arhitektom, znanstvenikom, študentom in drugim. Letošnja žirija išče projekte, ki bi morali biti vsaj v fazi proizvodnje, že izdelani/preizkušeni ali v celoti realizirani. Projekti, prijavljeni na javni razpis, morajo odražati vsaj dve od štirih temeljnih načel modela porazdeljenega oblikovanja, člani žirije bodo projekte ocenili posamezno v vsaki fazi po sledečih kriterijih:

→ MOŽNOST DISTRIBUCIJE
Oblikovalska zasnova, ki lahko potuje po vsem svetu, proizvaja pa se lokalno.
→ PONOVLJIVO
Oblikovalska zasnova upošteva lokalno razpoložljivost in temelji na globalno dostopnih materialih in strojni opremi.
→ USTVARJA VREDNOST
Oblikovanje ustvarja vrednost za ljudi, podjetja in/ali družbo.
→ SOCIALNI IZZIVI
Senzibilnost v estetiki in uporabnosti oblikovanja.

Prva nagrada znaša 2.000 EUR.
  ZBORNIK  Umetnost v času korone
Zbornik je zaključni del Koridorjevega istoimenskega projekta, v okviru katerega so zadnjih nekaj mesecev raziskovali polje umetnosti in kulture v kriznem času epidemije. Besedila za zbornik so prispevale na projekt prijavljene kritičarke in Koridorjeve urednice.

SODELOVANJA EIT Kultura in kreativnost – organizacija, ki spreminja podobo uspešne Evrope
Upravni odbor Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) je za vzpostavitev skupnosti EIT Kultura in kreativnost izbral konzorcij Partnerstvo ICE. Deveta skupnost inovacij naj bi začela delovati leta 2023, njena naloga pa je povečati konkurenčnost evropskih kulturnih in kreativnih sektorjev in industrij (KKSI) ter okrepiti njihovo vlogo gonilne sile blaginje v Evropi.

Konzorcij Partnerstvo ICE - Inovacije s kreativno ekonomijo, ki ga koordinira Fraunhofer in mu predseduje začasni izvršni direktor Bernd Fesel, je bil v postopku, ki se je 23. junija zaključil v Budimpešti na Madžarskem, izbran med petimi konzorciji. Zmagovalni predlog je zasnovan tako, da bo sprostil skrito vrednost kulturnih in kreativnih sektorjev in industrij ter postal igralec, ki bo spremenil zeleno, digitalno in družbeno preobrazbo Evrope. Novo vseevropsko partnerstvo lahko pričakuje, da bo razdelilo približno 300 milijonov EUR sredstev EIT v okviru Horizon Europe (namensko financiranje za dve novi skupnosti znanja in inovacij EIT, ki se bosta začeli v obdobju financiranja EU 2021–2027) z možnostjo povečanja finančnih vzvodov iz zasebnega in javnega sektorja.

RAZSTAVA Ustvarjeno v Sloveniji in
spremljevalne razstave BIO27
Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3

Razstava Ustvarjeno v Sloveniji predstavlja dela več kot 200 slovenskih ustvarjalcev, sodelujočih v programih Centra za kreativnost (CzK) in tri mednarodne razstave v sklopu BIO27 Spremljevalnega programa: The Ideal Eating Experience oblikovalke Kathrine Dankl v sodelovanju z Vienna Design Week, Vienna Business Agency in Avstrijskim kulturnim forumom, The School of the Untold v sodelovanju z German Design Graduates, Design Campus Dresden in Goethe-Institutom ter razstavo DNA of Things umetnika Marcina Rusaka.

Razstave v Palači Cukrarna bodo na ogled do 2. oktobra 2022, od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Vabljeni!Izjava ustvarjalca v programih CzK

“Center za kreativnost vidimo kot eno izmed najpomembnejših institucij, ki skrbi za promocijo slovenskega oblikovanja v tujini. Preko mednarodnih razstav v organizaciji CzK so bili naši izdelki opaženi po celem svetu, kar bi bilo v primeru samoorganizacije praktično nemogoče. Prednost CzK pa ni zgolj promocija izdelkov, ampak predvsem visok nivo kvalitete izbora vseh izdelkov in njihove premišljene predstavitve, ki vsem razstavljalcem prinaša dodano vrednost.”

- Janez Mesarič, Mashoni

PR: Center za kreativnost