Na Milavčevih orglah bo nastopila Polona Gantar

Glasbeno uredništvo Programa Ars Radia Slovenija sklepa ciklus orgelskih koncertov Obiski kraljice v živo. Zadnji v nizu treh bo v sredo, 14. decembra, ob 19.30 v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja. Polona Gantar bo nastopila z deli Stanka Premrla.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
9. december 2022 ob 11:33
Ljubljana - RTV SLO


Pastorale Stanka Premrla bomo slišali v izvedbi organistke Polone Gantar. Nastopila bo 14. decembra v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani, na Arsu ji lahko prisluhnete 25. decembra. Foto: Osebni arhiv

Organistka Polona Gantar bo na Milavčevih orglah poustvarila Premrlova najbolj intimna in melodično, harmonsko in oblikovno najbolj skrbno obdelana orgelska dela. Skladatelj jih je na stolne orgle najverjetneje redno izvajal tudi sam, saj je bil več kot trideset let organist in ravnatelj stolnega kora, orgle v stolnici pa je poznal do najmanjše podrobnosti.

Skladbe s preprostim naslovom Pastorale odražajo božično razpoloženje, hkrati odsevajo odrešenjsko zgodbo od adventnega pričakovanja in trpljenja človeštva do veselja ob Jezusovem rojstvu. Kdor je te drobne, a čustev in zvočnih barv polne skladbe kadarkoli slišal, pa je gotovo začutil tudi vzdušje slovenskega božiča; Premrl ga je, skupaj z melodijami slovenskih božičnih pesmi, znal zares mojstrsko ujeti v svojo glasbo.

Polona Gantar je študirala orgle na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu in na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost na Dunaju. Deluje kot glasbena urednica na Programu Ars in kot orgelska interpretka.