Podpis Sporazuma o partnerskem sodelovanju med Občino Grosuplje in Občino Chortkiv

V ponedeljek, 24. oktobra 2022, je našo občino obiskala ukrajinska delegacija iz mesta Chortkiv, župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič in župan Občine Chortkiv Volodymyr Shmatko pa sta ob obisku v dvorani Mestne knjižnice Grosuplje podpisala tudi Sporazum o partnerskem sodelovanju.


Sporazum o partnerskem sodelovanju med Občino Grosuplje in Občino Chortkiv prinaša medsebojno sodelovanje obeh občin in krepitev prijateljskih odnosov med občinama.


Občini tako skladno s sporazumom vzpostavljata dolgoročno sodelovanje pri razvoju gospodarstva, investicijskih projektov, kulture, umetnosti, športa, izobraževanja, zdravstva in drugih sektorjev za spodbujanje blaginje in razvoj obeh mest.


V okviru tega se bo v bodoče organiziralo izmenjave obiskov mladine, učiteljev, podjetnikov, kulturnikov in drugih vzajemno zainteresiranih članov družbe, spodbujalo izmenjave informacij med organi lokalne samouprave na področjih sodelovanja, izvajalo programe in projekte sodelovanja, organiziralo prireditve s področij kulture, športa, izobraževanja in podobno.


»Veseli smo sodelovanja z Občino Chortkiv, posebej pa se tega sodelovanja veselimo potem, ko bo vojna končana,« je ob podpisu sporazuma dejal župan dr. Peter Verlič. »Občini sta si podobni, tako po gospodarskem razvoju, kot tudi po življenju v občinah. To bomo nadgradili še s kulturnimi izmenjavami, izmenjavami športnikov, mogoče tudi s sodelovanjem na področju turizma in gospodarstva,« je še dejal. Kot je še povedal, pa želimo našim prijateljem v Ukrajini v teh časih, ko tam še vedno divja vojna, predvsem sporočiti, da nam ni vseeno, kaj se dogaja. Da jim bomo poskušali pomagati, predvsem na humanitarnem področju, in da upamo, da se vojna čim prej konča.


Župan Volodymyr Shmatko pa se je ob tej priložnosti sprva zahvalil Slovenkam in Slovencem, majhni državi Sloveniji, ki v teh težkih časih pomaga Ukrajini, tako na diplomatskem, humanitarnem, kot tudi na vojaškem področju. Slovenija je sprejela tudi veliko ukrajinskih beguncev, za kar so nam zelo hvaležni.


V upanju, da se vojna čim prej konča, v tem trenutku je namreč za njih najpomembneje, da se borijo proti agresorju, pa tudi on verjame, da bo to sodelovanje obrodilo še lepe sadove, in kot je dejal že tudi naš župan, na kulturnem, športnem, turističnem in gospodarskem področju. Veseli se sodelovanja pri evropskih in drugih skupnih projektih, ki bodo pripomogli k boljši kakovosti življenja vseh nas. Posebej veseli pa se prijetnih obiskov med vsemi nami. »Želim vam miru in vse dobro,« je še dejal.


Župan Volodymyr Shmatko si je v sled temu skupaj s svojimi sodelavkami in sodelavci ob obisku naše občine že ta dan po podpisu sporazuma ogledal tudi Zdravstveni dom Grosuplje, Osnovno šolo Louisa Adamiča Grosuplje in Čistilno napravo Grosuplje. Gre za večje investicijske projekte Občine Grosuplje, ki jih lahko smatramo kot dobre prakse. Prizidek k zdravstvenemu domu smo odprli decembra 2014, z  8 novimi splošnimi ambulantami, urinskim in hematološkim laboratorijem, službo nujne medicinske pomoči in garažo. S 1. septembrom 2020 smo odprli prizidek k Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje z 8 novimi učilnicami in tudi novo športno dvorano. Z novo moderno čistilno napravo smo v Grosupljem postali okolju prijaznejši junija 2015. Ta je verjetno prinesla največ zanimanja, saj smo za njeno izgradnjo uspešno pridobili kar 14,7 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev. Ukrajinska delegacija pa je ta dan obiskala in si ogledala tudi Pekarno Grosuplje - Don don d.o.o., uspešno grosupeljsko podjetje.


Občino Grosuplje so tako še pobližje spoznali, predvsem z vidika naših investicijskih projektov, ob naslednjem obisku pa jih gotovo popeljemo v Županovo jamo ali jim kako drugače predstavimo našo občino tudi v tej drugi luči.


Župan dr. Peter Verlič je ob obisku kolega župana Volodymyra Shmatkoja povabil tudi k vpisu v našo spominsko knjigo.


Nadejamo si torej lepega sodelovanja, skupnih projektov, ki bodo obogatili življenje v obeh občinah, novega prijateljstva, v danih razmerah pa naj bo podpis sporazuma predvsem izraz podpore prebivalkam in prebivalcem Občine Chortkiv in ukrajinskemu narodu.


Chortkiv je sicer mesto z 29.000 prebivalci, ki leži v pokrajini Galicija, v jugozahodnem delu Ukrajine. Ravno letos je mesto obeležilo 500-letnico svojega obstoja. Je mesto z bogato zgodovinsko dediščino, je tudi upravno, industrijsko in kulturno središče regije.


Kot smo izvedeli, pa je bilo v juniju tudi to mesto napadeno s strani agresorja. V raketnem napadu je bilo poškodovanih več objektov, več ljudi je bilo tudi ranjenih.

Jana Roštan

PR: Občina Grosupllje