Vlada je sprejela Uredbo o enkratnem nadomestilu občini za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav, in sicer naj bi to znašalo 200 tisoč evrov na MW inštalirane moči vetrnih elektrarn.

Datum objave:
21. marec 2024

Avtor:
Brane Janjič
Vlada je sprejela Uredbo o enkratnem nadomestilu občini za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav, in sicer naj bi to znašalo 200 tisoč evrov na MW inštalirane moči vetrnih elektrarn.

Vlada je na podlagi določbe Zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije izdala Uredbo o enkratnem nadomestilu občini za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav. Omenjeni zakon predpisuje, da lahko Vlada za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav določi enkratno nadomestilo za občino, v kateri je postavljena vetrna proizvodna naprava. Enkratno nadomestilo se občini izplača po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja, vezano pa je na inštalirano moč naprave. Ker je v zakonu tudi določeno, da se nadomestilo plača za nove postavljene proizvodne naprave, uredba določa, da se nadomestilo izplača za naprave, ki so priključene v omrežje.

Nadomestila se bodo izplačevala iz sredstev za izvajanje podpor, s katerimi sicer upravlja center za podpore. Ker gre v primeru vetrnih proizvodnih naprav lahko tudi za vetrna polja, sestavljena iz več ločenih vetrnih generatorjev (oziroma vetrnic), obstaja verjetnost, da v okviru ene proizvodne naprave posamezne vetrnice stojijo na območju dveh ali več občin. V tem primeru so vse občine, na območju katerih stojijo vetrnice, upravičene do nadomestila, ki se odmeri v sorazmernem deležu glede na inštalirano moč posameznih vetrnic.

Osnova za nadomestilo je vezana na inštalirano moč proizvodne naprave in znaša 200 tisoč evrov na 1 MW inštalirane moči proizvodne naprave, pri čemer se bodo nadomestila podeljevala le za večje vetrne elektrarne z inštalirano močjo večjo od 1 MW. Uredba poleg predpisane višine nadomestila določa tudi, kako poteka plačevanje nadomestila ter namene, za katere občina lahko porabi ta sredstva. 

VIR: Naš Stik