napovednik


MEDNARODNA PREDSTAVITEV Nove prakse, nova orodja:
slovenski arhitekti prihajajo
ANCB Aedes Metropolitan Laboratory, Berlin, 16. jun 2022 | 18:30
Laboratorij Aedes Metropolitan Laboratory bo v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom, SKICA Berlin in Centrom za kreativnost pri MAO, raziskoval sodobno slovensko arhitekturo in urbanizem v povezavi z nemškim diskurzom.

Na dogodku “Nove prakse, nova orodja” bomo nemškemu občinstvu predstavili novo generacijo slovenskih arhitektov. Deset slovenskih sodobnih arhitekturnih praks, ki sta jih izbrala kustosa Mika Cimolini in Matevž Čelik, bodo predstavili nove načine za uveljavljanje svojih pristopov ter razmišljanja o poslanstvu arhitekture, njenem odnosu do družbe, ekologije in organizacije prostora. Arhitekti vse bolj postajajo posredniki med uporabniki in prostorom, varuhi dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme.

Deset arhitektov iz Slovenije bo predstavilo svoje delo v kratkih izjavah po “10 x 10 impulzov”, ki jim bo sledil dialog med slovenskimi arhitekti, ki se jim bodo pridružili nemški kolegi. Berlinska zbornica arhitektov in ZAPS bosta članom za udeležbo na dogodku podelili točke za strokovno usposabljanje.

FOTOGALERIJA Novi časi na milanskem tednu oblikovanjaFoto: Donata Zanotti

V nedeljo se je v Milanu zaključila razstava Centra za kreativnost Novi časi / New times (Made in Slovenia), ki si jo je v sklopu Tortona Rocks ogledalo kar 55.000 obiskovalcev. Milano Design Week ostaja eden najpomembnejših mednarodnih oblikovalskih dogodkov, kjer se srečajo oblikovalci, proizvajalci in prodajalci. Ker se odvija v naši neposredni bližini, je zato prisotnost slovenskega oblikovanja še toliko bolj pomembna.

Poleg naše razstave izven sejma - Fuorisalone, se je slovensko oblikovanje predstavilo na Salone del Mobile s podjetjem Stilles, na Satelite, ki je namenjen mladim oblikovalcem do 35 let, se je predstavil Addid Plus s sistemom Val. V Alcovi, ki se je vzpostavila kot novo vroče razstavišče izven sejma, pa je razstavljal Tokio ter Lara Bohinc s samostojno kolekcijo. Nika Zupanc je kot oblikovalka prispevala k kolekcijam podjetij Se, Queboo, Ditre Italia, Ghidini1962 in Bosa. S samostojnim kosom pa se je predstavila na razstavi re-waste v Rosana Orlandi.

Morda bi v prihodnosti lahko razmišljali o celoviti predstavitvi slovenskega oblikovanja v času tedna oblikovanja v Milanu? Predstavili bi lahko tako raziskovalne projekte, kot najnovejšo produkcijo, po vzoru Švicarjev, Nizozemcev, Belgijcev.., ki so skozi leta v Milanu vzpostavili kot prepoznavne oblikovalske in industrijske velesile.
  MEDIJSKI ODZIVI  Pendulum lamp v ožjem izboru Design Wanted
Po mnenju portala Design Wanted se je svetilka oblikovalca Mateja Štefanaca, Pendulum, predstavljena na razstavi Centra za kreativnost Novi časi / New Times (Made in Slovenia), uvrstila med 10 najboljših produktov milanskega tedna oblikovanja 2022 v okrožju Tortone!

VODENI OGLEDI in POLETNA MUZEJSKA NOČ Palača Cukrarna: Ustvarjeno v Sloveniji in spremljevalne razstave BIO 27Ambrožev trg 3  |  18. jun 2022 

Poletna muzejska noč: Sobota, 18. jun 2022, 10:00-24:00
Brezplačen ogled razstav: 18:00, 20:00 in 22:00
Vodeni ogledi z avtorji in ustvarjalci

Vodeni ogledi: Četrtek, 16., 23., in 30. jun, ob 17:00
Vodeni ogledi razstave Ustvarjeno v Sloveniji in spremljevalnih razstav BIO 27 z avtorji in ustvarjalci

V času Poletne muzejske noči si lahko v Palači Cukrarna brezplačno ogledate razstave Ustvarjeno v Sloveniji, ki predstavlja dela več kot 200 slovenskih ustvarjalcev sodelujočih v programih Centra za kreativnost in spremljevalne razstave BIO 27 - The Ideal Eating Experience, oblikovalke Kathrine Dankl v sodelovanju z Vienna Design Week, Vienna Business Agency in Avstrijskim kulturnim forumom, The School of the Untold in Design Campus v sodelovanju z German Design Graduates in Goethe-Institutom ter razstava DNA of Things, oblikovalca Marcina Rusaka.

Z razstavo Ustvarjeno v Sloveniji Center za kreativnost (CzK) širši javnosti predstavlja nekatere programe ter dela ustvarjalcev, ki so v obdobju skoraj petletnega delovanja sodelovali in soustvarjali delo CzK. Za namene razstave in predstavitve spremljevalnega programa BIO27 je CzK v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in ob podpori Mestne občine Ljubljana uredil zapuščene prostore Palače Cukrarna na Ambroževem trgu 3 in jih spremenil v prostor začasne rabe, v katerih predstavlja dela več kot 200 slovenskih ustvarjalcev.

Razstava Ustvarjeno v Sloveniji bo v Palači Cukrarna na ogled do 2. oktobra 2022, od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

FOTOGALERIJA Pogovor BIO27 na milanskem tednu oblikovanjaFoto: Donata Zanotti V Opificio 31 smo govorili o supervernakularnem - ambicioznem gibanju, ki črpa navdih iz vernakularnega oblikovanja za ustvarjanje domiselnih odgovorov na sodobne izzive. Sodelovali so kustosinja BIO27 Jane Withers, Marco Sammicheli, kustos za oblikovanje za Triennale Milano, Anniina Koivu , kustosinja, vodja oddelka za teorijo na ECAL/Ecole cantonale d'art de Lausanne in Gaja Mežnarić Osole, oblikovalka in soustanoviteljica društva Trajna. Pogovor je vodil Jan Boelen, direktor Ateljeja LUMA Arles. Pridružila se nam je tudi višja kustosinja MoMA - Museum of Modern Art, Paola Antonelli.

PR: Center za kreativnost