Vlada je izdala novo uredbo, ki uvaja izboljšane modele za določanje referenčnih cen električne energije in zemeljskega plina, kar bo pripomoglo k večji stabilnosti in predvidljivosti energetskega trga.

Vlada je izdala novo uredbo, ki uvaja izboljšane modele za določanje referenčnih cen električne energije in zemeljskega plina, kar bo pripomoglo k večji stabilnosti in predvidljivosti energetskega trga.


Vlada Republike Slovenije je na 112. redni seji izdala novo Uredbo o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na obnovljive vire energije (OVE) in s soproizvodnjo toplote in električne energije (SPTE) na trgu z električno energijo. Ta sprememba uredbe prinaša pomembne novosti, ki bodo vplivale na energetiko v Sloveniji. Skladno z 20. členom Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE) Agencija za energijo vsako leto do 31. oktobra pripravi napoved položaja proizvodnih naprav na OVE in SPTE. Ta napoved je ključna za določanje referenčne cene električne energije in služi kot osnova za določanje višine obratovalnih podpor v naslednjem letu.

Spremenjene razmere na energetskem trgu
V obdobju 2022 do 2024 so se razmere na energetskem trgu zaradi energetske krize močno spremenile. Negotovosti in nihanja cen električne energije so povzročila občutno povečanje marž trgovcev, ki so manjšim proizvajalcem ponujali nižje cene od tržnih. Podobne trende smo zaznali tudi na trgu z zemeljskim plinom, kjer so cene zemeljskega plina vplivale na tržne cene električne energije. Ob koncu leta 2023 smo opazili znatno znižanje cen zemeljskega plina.
Da bi zmanjšali tržna tveganja, se z novelacijo uredbe uvajata dve ključni izboljšavi modelov za določanje referenčnih cen:

Model za določanje rferenčne cene električne energije
V tem modelu se uporabi korekcijski faktor 0,8, časovno obdobje napovedi referenčne cene električne energije pa se uskladi z obdobjem za določanje referenčne cene zemeljskega plina. Novo obdobje za izračun referenčne cene za leto N+1 se skrajša na 20 trgovalnih dni pred 25. oktobrom leta N.

Model za določanje referenčne cene zemeljskega plina
Pri modelu za določanje referenčne cene zemeljskega plina se v izračun vključijo tudi ostali višji stroški proizvodnih naprav za SPTE. Novi model določanja referenčne cene se bo prvič uporabil za napoved za leto 2025, ki jo bo Agencija za energijo objavila do 31. oktobra 2024. To bo omogočilo bolj natančne in realne napovedi, ki bodo upoštevale spremenjene razmere na trgu. S spremembo uredbe Vlada Republike Slovenije odgovarja na spremenjene razmere na energetskem trgu in uvaja pomembne izboljšave, ki bodo prispevale k večji stabilnosti in predvidljivosti energetskega trga. Nove napovedi bodo ključnega pomena za določanje referenčnih cen električne energije in zemeljskega plina ter za zagotavljanje ustreznih obratovalnih podpor v prihodnje.

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Freepik

VIR: https://www.nas-stik.si/