Prihajajo praznične poštne znamke

Maribor, 10. november 2022 – Pošta Slovenije bo v petek, 11. novembra, izdala nove poštne znamke. Izšle bodo štiri redne praznične znamke, dve z božičnima in dve z novoletnima motivoma. Nadaljuje se tudi serija znamk Slovenske znanstvenice, Kmečke hiše na Slovenskem in Slovenski letalski pionirji. Nova serija priložnostnih poštnih znamk pa bo posvečena slovenskim pregovorom in rekom. Obenem bo v Glaserjevem salonu v Malečniku odprtje filatelistične razstave Božične znamke skozi čas.
 
V zadnji letošnji izdaji bodo izšle štiri redne, praznične znamke, dve z božičnima in dve z novoletnima motivoma. Kot je že stalnica, bodo praznične znamke tudi tokrat izdane v samolepilnih polah s po 50 znamkami ter v štirih priročnih zvežčkih s po 12 znamkami. Nominali novoletnih znamk bosta A in C, nominali božičnih znamk pa B in C. V Glaserjevem salonu v Malečniku bo 11. novembra tudi odprtje razstave Božične znamke skozi čas. Ob tej priložnosti bo v uporabi priložnostni poštni žig, Filatelistično društvo Maribor pa bo pripravilo priložnostni ovitek.
 
Novembra nadaljujemo tudi s serijo znamk Slovenske znanstvenice. Na četrti znamki te serije predstavljamo dr. Ano Mayer Kansky, slovensko kemičarko in prvo doktorico znanosti ljubljanske univerze. Znamka bo izšla v mali poli z 10 znamkami in nominalo 0,69 EUR.
 
V seriji Kmečke hiše na Slovenskem bo v bloku izšla znamka z motivom Dominkove hiše iz Gorišnice. Nominala te znamke bo 2,79 EUR.
 
Nadaljujemo tudi z lani začeto serijo znamk Slovenski letalski pionirji. Znamka, ki bo izšla v poli s 16 znamkami, bo tokrat posvečena začetkom brezmotornega letenja ter Francu Welsu, zaslužnemu  inženirju na tem področju. Nominala znamke bo 2,58 EUR.
 
Novo serijo priložnostnih poštnih znamk posvečamo slovenskim pregovorom in rekom: prva znamka, izdana v poli s 25 znamkami, ponazarja rek: »Kadar mačke ni doma, miši plešejo!«
 
Vse znamke spremljajo tudi ovitki in žigi prvega dne, več informacij pa je na voljo v Biltenu št. 143 ter na spletni strani www.posta.si.
 
VIR: Pošta Slovenije