Včeraj popoldan je zasedal Sosvet za izboljšanje varnosti občanov Mestne občine Velenje, ki ga vodi direktor Uprave Mestne občine Velenje mag. Iztok Mori. Najpomembnejša točka razprave je bil vandalizem, ki je zadnje čase tudi v Velenju v porastu.

Včeraj popoldan je zasedal Sosvet za izboljšanje varnosti občanov Mestne občine Velenje, ki ga vodi direktor Uprave Mestne občine Velenje mag. Iztok Mori. Najpomembnejša točka razprave je bil vandalizem, ki je zadnje čase tudi v Velenju v porastu. Člani sosveta so predstavili stanje v svojih institucijah in izpostavili najbolj kritične točke. Župan Peter Dermol je članom sosveta predlagal, da se določi pet lokacij, kjer se vandalistična dejanja najpogosteje pojavljajo in kjer bomo poostrili nadzor, najeli dodatno osebje, ki bo te točke redno spremljalo in nadzorovalo. Za pomoč pa prosimo tudi vse občane, ki naj ob opažanju takšnih dejanj nemudoma pokličejo na Policijsko postajo Velenje oz. na številko 113. Skupaj bomo v boju proti vandalizmu zagotovo uspešni.
 
Na sestanku sosveta je direktor občinske uprave mag. Iztok Mori povedal, da smo se sicer v preteklosti dobro soočali s težavami, ki so jih povzročale različne skupine s svojimi vandalističnimi dejanji in da smo bili z objavami posnetkov nekaterih takšnih dejanj pri iskanju krivcev v sodelovanju s Policijsko postajo Velenje zelo uspešni. Tudi pri vseh investicijah že v teku gradnje predvidimo videonadzor, saj vandalizma ne bomo nikakor dopuščali, proti osebam, ki ga povzročajo, pa bomo uvedli vse potrebne sankcije.
 
Načelnik Policijske postaje Velenje Boštjan Debelak je povedal, da je v Velenju najbolj problematično središče mesta in da že dva meseca v večernih urah opravljajo redne patrulje. Sicer letos opažajo padec kršitev reda in miru za 32 % v primerjavi z lani. Pri kaznivih dejanjih je teh za 11 % več. V zadnjem obdobju zaznavajo več vlomov in tatvin na avtomatih s hrano in pijačo, poškodovanje tuje lastnine (npr. sistem za izposojo koles Bicy), na Kardeljevem trgu so mladoletniki praznili gasilne aparate in s tem povzročili škodo idr.
 
Predstavniki osnovnih in srednjih šol so povedali, da s Policijsko postajo Velenje zelo dobro sodelujejo, vodja Skupne občinske uprave SAŠA regije Sonja Glažer pa je povedala, da redarji pogosto izvajajo patrulje skupaj s policisti in da bodo s tem nadaljevali tudi v prihodnje.
 
Članom sosveta se je pridružil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki je predlagal, da se določi pet lokacij, kjer se vandalistična dejanja najpogosteje pojavljajo. Tam bomo poostrili nadzor in najeli dodatno osebje, ki bo te točke redno spremljalo in nadzorovalo.
 
Vse občanke in občane ponovno pozivamo, da če so bili/bodo priča kakšnim podobnim dejanjem, to nemudoma prijavijo na številko 113, Policijsko postajo Velenje na telefonsko številko 03 89 86 100 ali redarsko službo Skupne občinske uprave SAŠA regije na telefonsko številko 03 89 61 748. Proti vandalizmu se veliko lažje spoprijemamo v sodelovanju z vsemi občani, zato si ne zatiskajmo oči pred početjem vandalov in prijavimo storilce.
 
Skupaj se bomo proti takšnim dejanjem lažje borili in ohranjali red in mir v našem mestu.
 
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje