V EU je bilo lani na novo nameščenih za 14,8 GW vetrnih elektrarn, s čimer se je skupna zmogljivost povzpela na 218,5 GW. Po napovedih EurObserv’ER-ja naj bi se sicer zmogljivost vetrnih elektrarn v EU do konca desetletja podvojila.

Datum objave:
6. maj 2024

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Freepik
V EU je bilo lani na novo nameščenih za 14,8 GW vetrnih elektrarn, s čimer se je skupna zmogljivost povzpela na 218,5 GW. Po napovedih EurObserv’ER-ja naj bi se sicer zmogljivost vetrnih elektrarn v EU do konca desetletja podvojila.

o ocenah organizacije EurObserv’ER  je bilo lani v državah članicah na novo nameščenih za 14,8 GW novih vetrnih elektrarn, pri čemer je bil še zlasti opazen napredek pri vetrnicah na morju. Tako naj bi bilo lani na omrežje priključenih za 2.176 MW novih vernih elektrarn na morju ali še enkrat več kot leto prej, minulo leto pa je bilo s tem na področju izrabe vetrne energije na morju tudi najuspešnejše doslej. Ugodne vetrovne razmere so lani botrovale tudi k rekordni proizvodnji iz tega obnovljivega vira, pri čemer naj bi po prvih podatkih vse evropske vetrne elektrarne lani proizvedle 476,6 TWh električne energije, kar je bilo za 13 odstotkov več kot leto prej. Od tega naj bi vetrnice na morju prispevale 54,8 TWh ali za 9,4 odstotka več kot leto prej ter tako k skupni proizvodnji električne energije iz vetra prispevale 11,5-odstotni delež.

Minulo leto naj bi sicer bilo spodbudno za vetrno energijo tudi na globalni ravni, pri čemer je v ospredju Kitajska, ki je lani podvojila zmogljivosti vetrnih elektrarn glede na leto prej in konec leta 2023 dosegla že zavidljivih 441,3 GW Na svetovni ravni je tako zmogljivost vetrnih elektrarn presegla mejo 1 TW, dobri obeti so pa tudi za v prihodnje. Po napovedih EurObserv’ER-ja naj bi se tako zmogljivosti vetrnih elektrarn samo v EU do konca tega desetletja podvojile in dosegle 400 GW, še večji skok pa je pričakovati na Kitajskem, kjer naj bi se zmogljivosti vetrnih elektrarn že konec tega leta dvignile na 530 GW, zelo ambiciozne načrte pa imajo tudi za naprej. 

V EU 27 ostaja po nameščenih zmogljivostih vetrnih elektrarn s skoraj 70 tisoč MW daleč v ospredju Nemčija, sledijo pa ji Španija ( 30.774,8 MW), Francija (22.389,6 MW), Švedska (16.134 MW) in Italija (12.335,8 MW). Slovenija z nameščenimi le 3,3 MW vetrnih elektrarn ostaja povsem na repu evropske lestvice, za njo je le Malta, družbo pa ji z zgolj 4 MW dela še Slovaška. 

VIR: Naš Stik