Vlada je na včerajšnji seji soglašala z amandmaji k predlogu novele Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

Datum objave:
20. januar 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
arhiv energetika-portal

V amandmajih je poleg manjših redakcijskih popravkov Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo spremenilo rok za posredovanje seznama odjemalcev, ki imajo regulirano ceno električne energije agencijo SPIRIT, ki je po novem 10. februar.

Kot je znano, je bil Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize objavljen 27. decembra 2022 in je določil tri sklope pomoči. To so subvencije za pomoč za gospodarstvu, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo ter ugodna posojila Slovenskega podjetniškega sklada, Slovenskega regionalnega razvojnega sklada in SID banke za izboljšanje likvidnosti podjetij.
Vlada je 30. decembra lani izdala Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, ki vpliva na zakon, saj regulira cene za ta podjetja, zato je ministrstvo pripravilo zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Ta predlog je vlada že potrdila 12. januarja. Po noveli zakona upravičenec, ki ima regulirano ceno električne energije, ne more prejeti pomoči za gospodarstvo za obdobje regulacije (to je trenutno do 30. junija 2023), niti ni upravičen do pomoči za skrajšani delovni čas in čakanje na delo. Do pomoči so še vedno upravičena mikro, mala in srednje velika podjetja, ki koristijo zemeljski plin in tehnološko paro.

Predlog zakona se bo obravnaval po nujnem postopku. Oddaja vlog po zakonu o pomoči gospodarstvu se bo začela izvajati sredi februarja, zato je potrebno, da se sprememba in dopolnitve zakona čim prej sprejmejo. Rok za oddajo vlog preko spletne aplikacije je 28. februar do 12. ure.

VIR: Naš Stik