Poslanska pobuda mag. Meire Hot

Sama osebno kot tudi poslanke in poslanci slovenske Istre že vrsto let opozarjamo na problematiko in negativne posledice obvezne uporabe vinjet na hitri cesti H6. Tako na prejšnjo ministrico za infrastrukturo, kot tudi na vas, smo že naslovili poslanske pobude ter vprašanja na to temo. Predlagali smo možne rešitve, a žal posluha do danes ni bilo.

Težko pričakovana dograditev predora Markovec na obalni hitri cesti H6 je pomenila priložnost, da se bistven del slovenske Istre razbremeni dnevnega in tranzitnega prometa. Kljub temu, da se je uredila dotrajana infrastruktura pa negativni vplivi na lokalno prebivalstvo, obiskovalce in lokalno gospodarstvo ostajajo. Zaradi neposrečenega vinjetnega sistema mnogi vozniki še vedno uporabljajo lokalne in regionalne ceste skozi naselja, namesto, da bi uporabljali zgrajene hitre ceste.

Trenutno veljavna ureditev tudi ne spodbuja italijanske goste z druge strani meje, da bi svoje občasne enodnevne obiske v slovenski Istri spremenili v večdnevne, dogaja se ravno nasprotno. Menim, da trenutno veljavni sistem te goste odvrača od obiskov ali pa jih preusmerja stran od slovenske Istre, ki je bila desetletja reden cilj njihovih turističnih obiskov.
Osebno menim, da bi bil najbolj smiseln ukrep za razrešitev omenjenih težav ukinitev obveznosti nakupa vinjet za osebna vozila na celotni trasi hitrih cest od MP Škofije do Izole.

Spoštovani minister, na vas ponovno naslavljam pobudo, da se na celotni trasi hitrih cest od MP Škofije do Izole ukine obvezna uporaba vinjet za osebna vozila.

PR: SD