Film o legendarnem Chopinovem klavirskem tekmovanju, v katerem sodeluje tudi slovensko-italijanski pianist Alexander Gadijev, je na voljo na platformi Max.

Film o legendarnem Chopinovem klavirskem tekmovanju, v katerem sodeluje tudi slovensko-italijanski pianist Alexander Gadijev, je na voljo na platformi Max.

Intimni portret odraščanja mladih pianistov, ki sodelujejo na legendarnem mednarodnem Chopinovem klavirskem tekmovanju na Poljskem, je nominiran za mednarodno nagrado Emmy®. Med njimi je tudi priznan slovensko-italijanski painist Alexander Gadijev. Film, ki je nastal v koprodukciji HBO, je bil premierno predvajan v začetku leta na platformi Max in je na voljo v Srednji in Vzhodni Evropi (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Romunija, Češka, Slovaška, Madžarska), v Španiji ter na Poljskem, Portugalskem in Nizozemskem. Film je režiral Jakub Piątek, produciral Maciej Kubicki (Telemark), v koprodukciji s HBO, Inštitutom Frédéric Chopin, produkcijskimi hišami Arte, ZDF, MX35 in Ventana Film ter Inštitutom za kulturo Mazovije, sofinanciral pa ga je Poljski filmski inštitut.

Nominacije za mednarodne nagrade Emmy® 2024 je pred dnevi objavila Mednarodna akademija televizijskih umetnosti in znanosti. Nominiranih je 56 projektov v 14 kategorijah iz 21 držav. »Pianisti« (Telemark sp. z.o.o./HBO/Arte, Poljska) je nominiran v kategoriji umetniških programov, za nagrado pa se poteguje skupaj s še tremi naslovi: »Robbie Williams« (RSA Films Ltd./Netflix, Velika Britanija), »Virgilio« (House of Chef/Astromax, Argentina) in »Who I Am Life« (WOWOW Inc./Wood's Office, Japonska).

V predkrogu Chopinovega klavirskega tekmovanja sodeluje okoli 160 pianistov. Nato se število zmanjša na 80, potem na 40, nazadnje pa se v finale uvrsti le deset najsrečnejših. Tekmovanje poteka vsakih pet let v Varšavi na Poljskem. Film »Pianisti« spremlja raznoliko skupino mladih glasbenikov z vsega sveta, vključno s slovensko-italijanskim pianistom Alexandrom Gadijevim, ki se že od otroštva pripravljajo na priložnost, ki se jim ponudi le enkrat v življenju.

Film ponuja redek vpogled v zakulisje, ki prikazuje končne trenutke zmagoslavja kot tudi težke trenutke razočaranja nad tekmovanjem. Režiser Jakub Piątek (Prime Time, filmski festival Sundance 2021) s kamero ujame ogromen pritisk, s katerim se soočajo glasbeniki in izkušnjo, ki združuje solze zaradi utrujenosti in obupa ter navdušujoče veselje do igranja klavirja. »Pianisti« so dokaz moči izjemne glasbe, a hkrati intimen portret odraščanja mladih pianistov, ki se soočajo z napornimi vajami, novimi prijateljstvi, veliko drame in še večjo mero živčnosti.

Svetovno premiero je film doživel na filmskem festivalu Sundance, nato pa še evropsko premiero na festivalu CPH:DOX. Prejel je nagrado za najboljši dokumentarni film na poljskem filmskem tekmovanju Eagle in prestižno mednarodno nagrado Golden Reel za izjemne dosežke v montaži zvoka. Druge nagrade vključujejo Visions du Reel (nagrada občinstva), It's All True (posebna omemba), Millennium Docs Against Gravity (nagrada občinstva, nagrada za najboljšo produkcijo), Młodzi i film (nagrada za najboljšo režijo), filmski festival Montclair (posebna nagrada za montažo), kot tudi nominacije za nagrado IDA – najboljši glasbeni dokumentarec in nagrado MPSE Reel za izjemne dosežke v glasbeni montaži.

Zmagovalci svetovnega televizijskega festivala International Emmy® bodo razglašeni na 52. mednarodni podelitvi nagrad Emmy® v New Yorku, 25. novembra 2024.

Režiser je Jakub Piątek, producenti produkcijska hiša Telemark – Maciej Kubicki, Kaś Dudarewicz in Zofia Kujawska. Ustvarjalci so Ula Klimek, Joanna Popowicz – TAG, Filip Drożdż in Jakub Pi Wszystkichtek. Film je podprl Poljski filmski inštitut. Koproducenti so: Artur Szklener; Narodni inštitut Frédérica Chopina – Joanna Chorzępa; HBO – Hanka Kastelicová in Tereza Bóna Keilová, Iza Łopuch (PGP); Anna Spisz – Mazovijska varšavska filmska komisija, Mazovia, MX35 – Paweł Ziemilski in Mateusz Wajda, ZDF in Ventana Film – Hans Robert Eisenhauer.

Dokumentarni film »Pianisti« je na voljo na pretočni platformi Max.

VIR: WBD