Včeraj sta potekali skupščini družb NOVA LJUBLJANSKA BANKA, d.d. (NLB), in TELEKOM SLOVENIJE, d.d., ki sta se jih udeležila tudi pooblaščenca VZMD.

Včeraj sta potekali skupščini družb NOVA LJUBLJANSKA BANKA, d.d. (NLB), in TELEKOM SLOVENIJE, d.d., ki sta se jih udeležila tudi pooblaščenca VZMD.

Skupščina NLB, kjer je bilo prisotnega 66,92 % kapitala z glasovalno pravico, je minila v znamenju rekordnih rezultatov, 514 mio € čistega dobička in kar 1,11 mrd € bilančnega dobička. Ob tem so delničarji potrdili predlog Uprave in Nadzornega sveta, da se med delničarje razdeli 110 mio € dividend, kar predstavlja izplačilo 5,50 € bruto na posamezno delnico. Kot je v svoji predstavitvi izpostavil Predsednik Uprave, Blaž Brodnjak, gre za prvo polovico letošnjih dividend, saj bo konec leta potekala še ena skupščina, ki bo odločala o delitvi še drugega dela dividend, predvidoma v enaki višini.

Strokovni sodelavci VZMD sicer že dalj časa opozarjajo na skrajno problematično drobljenje izplačil dividend na več obrokov, kar delničarjem z manjšim številom delnic povzroča nesorazmerne stroške, družbi pa dvojne stroške skupščin in izplačil dividend. Kljub temu Predsednik Uprave NLB vidi prednosti v nižjem nihanju tečaja ob izplačilu dividend, predvsem pa v možnosti za večkratno srečanje z delničarji ter dialogu o ustreznem upravljanju kapitala banke. Sicer je g. Brodnjak izrazil zadovoljstvo nad poslovanjem NLB v vseh segmentih in tudi na vseh trgih ter izpostavil, da je banka v odlični kondiciji, z jasno vizijo ter kapitalsko in likvidnostno usposobljena in pripravljena tudi za financiranje izgradnje večje produktivne infrastrukture v regiji. Poleg dividend so delničarji potrdili tudi razrešnice Upravi in Nadzornemu svetu ter ob poteku mandatov trem članom Nadzornega sveta glasovali o treh novih. To so postali dosedanji Predsednik Nadzornega sveta, Primož Karpe, Natalia Olegovna Ansell in Luka Vesnaver. Za konec so delničarji potrdili tudi predlog Politike prejemkov članov Nadzornega sveta in Uprave.

Skupščina TELEKOMA SLOVENIJE, kjer je bilo prisotnega 79,16 % kapitala z glasovalno pravico, je potrdila predlog Uprave in Nadzornega sveta o uporabi bilančnega dobička, po katerem delničarji ne bodo prejeli dividend iz naslova dobička v letu 2023, pač pa le februarja sprejete razdrobljene dividende iz naslova dobičkov v preteklih letih. V VZMD so takšnemu predlogu vse od sklica nasprotovali ter podali Nasprotni predlog, s katerim so predlagali delitev »dodatne« dividende v višini 25.994.568,00 €, kar predstavlja izplačilo v višini 4,00 € bruto na delnico iz naslova dobička, ustvarjenega v lanskem letu. V Združenju so takšen skupščinski predlog napovedali že aprila letos, ob objavi predloga Uprave in Nadzornega sveta, da družba, kljub dobrim rezultatom - 47,1 mio € čistega dobička v letu 2023 (25 % večji kot v 2022) ter 66,5 mio € bilančnega dobička - za leto 2023 sploh ne izplača dividend!?! V VZMD so namreč prepričani, da TELEKOM - ob preko 66 milijonih bilančnega dobička ter poročilih o skoraj polovico višjem dobičku v prvem četrtletju letos - enostavno mora izplačati dividende za leto 2023, četudi bi to utegnilo pomeniti vračilo 3,6 milijona € državne pomoči. Ob navedbah poslovodstva, da bodo delničarji »v letu 2024 skladno s sklepom skupščine delničarjev z dne 7. 2. 2024 prejeli najvišje izplačilo dividend po letu 2018«, v VZMD izpostavljajo, da delničarji v letu 2023 niso prejeli nikakršnih dividend, čeprav so bili za to izpolnjeni vsi pogoji!

Še posebej v primeru TELEKOMA v VZMD opozarjajo na povsem nepotrebno drobljenje izplačil dividend in s tem povezane stroške dvojnih izplačil, ki poleg same družbe še posebej in nesorazmerno bremenijo manjše vlagatelje. Ob vse višjih stroških in nadomestilih, ki jih obračunavajo borzno-posredniške družbe oz. finančni posredniki, lahko stroški izplačil dividend v primerih številnih malih delničarjev predstavljajo pretežni del, pogosto pa kar celoto »prejete« dividende. V izogib tozadevnim - za samo družbo ter 8.200 malih delničarjev popolnoma nepotrebnim - dodatnim stroškom, od česar imajo namesto vlagateljev korist zgolj finančni posredniki, je VZMD predlagal tudi, da se dividende za leto 2023 izplačajo skupaj z dividendami za leto 2022. Delničarji so v Nadzorni svet družbe imenovali še mag. Aleksandra Igličarja.

VIR: VZMD