Na radijski konferenci EBU, na kateri so obravnavali položaj radia, so bili izvoljeni novi člani in vodstvo odbora.

Na radijski konferenci EBU, na kateri so obravnavali položaj radia, so bili izvoljeni novi člani in vodstvo odbora. Predsedovala mu bo Francozinja Sybile Veil, eden izmed treh podpredsednikov pa je postal v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular.


V. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular. Foto: Matic Kremžar



27. in 28. aprila je bila v Atenah radijska konferenca Evropske radiodifuzne zveze (EBU), ki jo je organizirala grška radiotelevizija. Zaznamovale so jo teme, povezane predvsem s položajem radia v spreminjajočem se medijskem svetu in njegovim pomenom v izrednih razmerah, kot je vojna v Ukrajini oz. kot je bila pandemija covida 19.

Na konferenci so predstavniki članic EBU izvolili tudi nove člane radijskega odbora. Eden izmed treh podpredsednikov novega odbora, ki mu bo prihodnji dve leti predsedovala generalna direktorica francoskega radia Sybile Veil, je postal Mirko Štular, v. d. direktorja Radia Slovenija.

V štirinajstčlanskem radijskem odboru, ki je najvišje delovno telo članic EBU s področja radia, bodo v mandatu 2023‒2025 sodelovali še predstavniki Velike Britanije, Italije, Nemčije, Švedske, Švice, Ukrajine, Hrvaške, Grčije, Bolgarije, Romunije, Litve in Češke. V prihodnjem mandatu se bo odbor ukvarjal s ključnimi izzivi digitalne preobrazbe radijskega medija, ponudbo avdiostoritev, ki presega linearne radijske programe, njihovo dostopnostjo in distribucijo, pa tudi odnosom javnih medijev do svetovnih tehnoloških platform.

PR -  RTV Slovenija