Lastnike gozdov na območju OE Tolmin obveščamo o veliki verjetnosti prenamnožitve podlubnikov v letošnjem letu, predvsem na smreki in jelki na območju Trnovskega gozda, Trenta, Banjšice z Lokovci, Šentviške planote in Dole nad Idrijo.

Zavod za gozdove, enota Tolmin:

Lastnike gozdov na območju OE Tolmin obveščamo o veliki verjetnosti prenamnožitve podlubnikov v letošnjem letu, predvsem na smreki in jelki na območju Trnovskega gozda, Trenta, Banjšice z Lokovci, Šentviške planote in  Dole nad Idrijo.

Že v letu 2022 je Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) zaznal povečan obseg sečenj zaradi jelovih in smrekovih podlubnikov. Vzrok temu so najverjetneje izrazito neugodne vremenske razmere v letu 2022 (suša in visoke temperature v času vegetacijske dobe).

Zato pozivamo vse lastnike gozdov, da najkasneje do sredine marca  vsaj enkrat pregledajo svoje parcele, v katerih imajo smreko ali jelko. Če opazijo karkoli sumljivega (predvsem sušeča se drevesa, odpadanje skorje), naj o tem takoj obvestijo pristojno Krajevno enoto ZGS, kjer jim bodo dali nadaljnja navodila.

VIR: Občina Idrija