Odstop Slovenije od Pogodbe o energetski listini bo v veljavo stopil 14. oktobra letos. Ob tem poudarja, da podpira možnost, da tiste države članice EU, ki si to želijo, ostanejo pogodbenice prenovljene Pogodbe o energetski listini.

Datum objave:
7. marec 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pexels
Odstop Slovenije od Pogodbe o energetski listini bo v veljavo stopil 14. oktobra letos. Ob tem poudarja, da podpira možnost, da tiste države članice EU, ki si to želijo, ostanejo pogodbenice prenovljene Pogodbe o energetski listini.

Vlada je na včerajšnji seji potrdila predlog sklepa Sveta EU o odstopu EU od Pogodbe o energetski listini, saj se zaveda nujnosti končanja trenutnega brezizhodnega položaja in potrebe po odgovornem ravnanju EU do drugih držav pogodbenic ter s tem omogočiti nadaljevanje postopka modernizacije. 
Prav tako Slovenija tudi sama v njeni modernizaciji ne prepoznava dovoljšne mere napredka in je svoj odstop na podlagi sprejete pobude za odstop od te pogodbe v odboru državnega zbora za zunanjo politiko 16. novembra 2022 že notificirala pri depozitarju, vladi republike Portugalske. 

Od julija 2019 do junija 2022 so potekala večstranska pogajanja za posodobitev Pogodbe o energetski listini. Na konferenci podpisnic energetske listine 24. junija 2022 je bil dosežen načelni dogovor o zaključku pogajanj. Formalno glasovanje je bilo predvideno na konferenci v novembru. Kljub intenzivnemu usklajevanju v Svetu EU ni bilo mogoče zagotoviti kvalificirane večine za sklep EU ali Euratom, ki bi EU in Euratomu omogočil sodelovanje pri glasovanju na novembrskem zasedanju konference podpisnic energetske listine in podporo predlogov modernizacije.
Za sprejetje predlogov modernizacije na konferenci podpisnic energetske listine je potrebno soglasje in ker EU ni imela mandata za glasovanje, modernizacijskega svežnja ni bilo mogoče sprejeti. Za začetek veljavnosti ali začasno uporabo posodobljene Pogodbe o energetski listini je potrebno v okviru EU tudi soglasje Evropskega parlamenta, ki pa je jasno navedel, da ne podpira njene reforme, ter EU in države članice pozval, da organizirajo usklajen odstop od nje.
Posledično ni pravnih oziroma institucionalnih možnosti za sprejetje in učinkovito izvajanje posodobitve Pogodbe o energetski listini, kar je pogoj, da EU ostane njena pogodbenica. V nasprotnem primeru bi zaradi zastarelih določb, med drugim tudi o zaščiti naložb in reševanju naložbenih sporov, prišlo do kršitev prava EU. Zato je Evropska komisija predlagala odstop EU od Pogodbe o energetski listini.

Odstop EU od Pogodbe o energetski listini ne zavezuje posameznih držav članic k usklajenemu odstopu. Slovenija je od Pogodbe o energetski listini odstopila, odstop pa bo začel učinkovati 14. oktobra 2024.

VIR: Naš Stik