Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozarja na spremembo Zakona o varstvu okolja (ZVO -2), iz katerega se je izbrisala določba, da je divjad državna last

KGZS opozarja, da se je zakonska sprememba tega področja zgodila brez širše strokovne razprave, saj predlog zakona, ki je bil javni obravnavi, te vsebine ni spreminjal. Tako pa se je v zakonodajni proceduri na podlagi dopolnila izbrisala določba iz poglavja XIV – Posebne določbe, ki je določala, da je divjad po predpisih o lovstvu državna last.

Opisana sprememba sicer ne vpliva na trenutno ureditev lovstva in izvajanje koncesij, saj je le-ta podrobno opisana v področnem Zakonu o divjadi in lovstvu. »Na KGZS upamo, da brisanje določbe ne napoveduje tudi poslabšanja sistema izplačila škod, ki je sicer urejeno v Zakonu o divjadi in lovstvu. V zvezi s povračili škode po divjadi imajo namreč naši člani še sedaj ogromne težave, zato je ključnega pomena, da na tem področju ne prihaja do dodatnih zapletov,« opozarja predsednik KGZS Roman Žveglič.

Za lastnike kmetijskih in gozdnih zemljišč je namreč iz vidika preprečevanja škod pomembno, da se z lovnimi vrstami redno upravlja. Prav tako je nujno treba obdržati sistem plačevanja škod, kar naj bi bilo po trenutnih koncesijskih pogodbah zagotovljeno še za naslednjih sedem let.
Na drugi strani se je z vidika pravne ureditve lovstva z izbrisom lastništva nad prostoživečimi vrstami Slovenija poenotila z evropsko pravno normo, po kateri se divjadi ne opredeljuje lastništva, predpisuje pa se redno upravljanje in zaščito vrst, ki to rabijo.

PR: KGZS