Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je v okviru predvolilnih srečanj s političnimi strankami danes na sedežu zbornice gostilo tudi predstavnike strank Naša prihodnost in Dobra država.

Dobra država


Ljubljana, 21. 4. 2022 – Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je v okviru predvolilnih srečanj s političnimi strankami danes na sedežu zbornice gostilo tudi predstavnike strank Naša prihodnost in Dobra država. Osrednja tema pogovora so bile zahteve obrti in podjetništva, predstavniki strank pa so vodstvu OZS predstavili svoj program in podjetnikom zagotovili podporo. 

Branko Meh, predsednik OZS, je uvodoma poudaril pomen zborničnega sistema, ki zastopa interese obrtnikov in podjetnikov. »Da smo koristni in da delamo v dobrobit obrtnikom in podjetnikom, dokazuje tudi število novih članov. Zgolj v prvih nekaj mesecih se je v zbornico včlanilo že 500 novih članov, kar je izjemen rezultat. Od vlade želimo takšno zakonodajo, ki nam bo omogočila lažje poslovanje. Od ostalih delodajalskih organizacij se v OZS razlikujemo tudi v tem, da smo za dostojne in ne za minimalne plače. Na tem področju moramo še veliko postoriti,« je poudaril Meh in obenem dodal, da je OZS apolitična organizacija, ki pa vselej podpira tiste stranke, ki delajo v dobrobit obrtnikov in podjetnikov. 

Pogovora z vodstvom OZS sta se udeležila Smiljan Mekicar, predsednik stranke Dobra država, in Violeta Bulc, podpredsednica stranke Naša prihodnost. 

Ideologija stranke Dobra država je po besedah Mekicarja boj proti korupciji. »Pošteno delo mora biti pošteno plačano. Pošteno delo in pošteno plačilo. Imamo tretjino podjetnikov na naši listi. Poznamo težave v podjetništvu, saj smo bili tudi samo podjetniki,« je dejal Mekicar.

Predsednik Meh je izpostavil tudi zahtevo, da se čim prej reši problem regresnih zahtevkov v primeru nesreče pri delu. »Če se zaposleni pri nesreči pri delu poškoduje in če je ugotovljena manjša malomarnost, mora delodajalec plačati vse stroške zdravljenja. Tudi, če delavcu spodrsne na luži in si poškoduje nogo, je to smatrano za malomarnost. Stroški zdravljenja pa so pogosto tako visoki, da lahko privede tudi do stečaja podjetja,« je pojasnil Meh in predstavnike stranke povprašal za stališče do tega problema.

Podpredsednica stranke Violeta Bulc je prepričana, da je potreba po sistemskih spremembah. »Pri nas imamo kontradiktorno in nepregledno zakonodajo. Upam, da pride trenutek, ko bomo imeli vitko državo. Računam na sodelovanje z gospodarstvom. Globalizacija se bo nadaljevala, ravno v tem je konkurenčna prednost, če imaš doma stvari urejene,« je še prepričana Bulc.

Glede upokojitve obrtnikov je Bulc dejala, da so se tega vprašanja lotili tudi v svojem programu. In dodala: »Življenjska doba se nam povečuje, nekateri so vitalni do 90. leta. Potreben je postopen izstop iz trga dela. Zagovarjamo tudi koncept vsaka ura šteje. Vsaka delovna ura se mora upoštevati. Belgijci so se genialno spomnili koncepta, kako zajeziti delo na črno. Osem enot plača uporabnik storitev, dve enoti pa plača država. S tem so praktično izkoreninili delo na črno. Problem imamo tudi v zdravstvu, saj smo s koncesijami izgubili kader v javnem zdravstvu.«

Mekicar pa je v zvezi s korupcijo, proti kateri se v stranki borijo, pojasnil, da imamo več kot 3 milijarde dokazane sistemske korupcije. »Vodilne politične strukture potegnejo posameznike v sistem. To je mafijski sistem, ki uničuje državo,« je še pojasnil.

Z vodstvom OZS so pogovarjali tudi o davčnem sistemu. Po besedah Violete Bulc nikakor niso za višanje davkov. »Prilivi prihajajo iz višje dodane vrednosti, ustvarjanja novih delovnih mest in spodbujanja podjetništva,« je pojasnila Bulc. Dodala je tudi, da ni več močnega srednjega razreda, kupna moč je padla za 30 odstotkov. »Rast je posledica trošenja elite. Če nimaš srednjega razreda, država ne more funkcionirati. Obrtniki in mala podjetja pa so jedro te dinamike. Namerno uničujemo ta srednji razred,« je še prepričana Bulc.

Današnji pogovor vodstva OZS s predstavniki strank Naša prihodnost in Dobra država je zadnji v nizu predvolilnih srečanj s političnimi strankami. Vodstvo OZS se je v minulih tednih sestalo še s strankami Nova Slovenija, SD, SDS, LMŠ, Gibanje Svoboda, Povežimo Slovenijo, Naša dežela in DeSUS.

PR: OZS