napovednik

PONEDELJEK, 14. 11. 2022

27. Zasedanje Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (COP27)

Vse do 18. novembra poteka podnebna konferenca COP27, na kateri si bodo pogodbenice, vključno s Slovenijo, prizadevale za pospešitev uresničevanja ciljev iz Pariškega sporazuma in Okvirne konvencije OZN o spremembi podnebja. Od 14. novembra - drugem delu konference delegacijo vodi minister za okolje in prostor Uroš Brežan. Konferenca bo med drugim naslovila ukrepe za prilagajanje podnebnim spremembam, vključno z izgubami in škodami, zaveze za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in zaveze za dvig podnebnega financiranja, predvsem za najbolj ranljive države. V tem tednu se bo odvijal ministrski segment in sklepna faza pogajanj na politični ravni, ko bodo tudi sprejeti krovni sklepi konference. V času celotnega zasedanja bodo vzporedno s pogajalskim procesom UNFCCC potekale politične kampanje in dogodki na različnih ravneh, posvečeni posameznim temam (finance, energetika, ohranjanje narave itn). Konference se bodo udeležile vladne delegacije držav pogodbenic UNFCCC in pogodbenic Pariškega sporazuma.
Lokacija: Sharm El Sheik, Egipt



Predstavitvi rezultatov Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS GOS 2022
Ob 10.00:
Državni sekretar ministrstva za okolje in prostor Uroš Vajgl bo kot uvodni govorec na predstavitvi rezultatov Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije predstavil kratek in usklajen vpogled v usmeritve in ukrepe za reševanje podnebne krize. Na okrogli mizi, ki bo potekala ob 10.45, pa bo nastopil sodelavec v kabinetu ministra Marko Maver in predstavil operativne aktivnosti, ki se na ravni pristojnih političnih in strokovnih organizacij izvajajo ali načrtujejo za reševanje energetske in podnebne krize. Za dogodek se je treba prijaviti.
Lokacija: Hiša EU, Dunajska cesta 20, Ljubljana in hibridni način izvedbe


ČETRTEK, 17. 11. 2022


Novinarska konferenca ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov (ETZO)
Ob 10.00:
Državni sekretar ministrstva za okolje in prostor Uroš Vajgl bo poleg direktorja Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijana Zupanca ter predstavnice Ekologov brez meja Katje Sreš sodeloval na novinarski konferenci ob ETZO. Pozornost bo namenjena problematiki tekstilnih odpadkov in načinu zmanjševanja teh. Temu sledi ogled prostorov, kjer potekajo popravila in šiviljstvo ter kjer rabljeni predmeti iščejo nove lastnike.
Lokacija: Center ponovne uporabe, Povšetova ul. 4, Ljubljana


Obeležitev Svetovnega dneva otrok in predaja ministrske vloge predstavniku otrok
Predvidoma ob 11.30: Letošnji Svetovni dan otrok bo potekal v znamenju duševnega zdravja otrok in mladih. Na ta dan bodo otroci za določen čas zasedli najpomembnejše politične vloge v državi in opozorili, da je tema duševnega zdravja del vseh nas in kot taka potrebuje pozornost vseh deležnikov. S prevzemom vlog bodo opozorili na ključne zadeve, ki jih sami opažajo ter predlagali konkretne akcijske točke za posamezne resorje v želji, da jih ob zaključku prevzema s primopredajo pustijo na agendi posameznih ministrstev. Otroci in mladi so prepoznali ministrstvo za okolje in prostor kot enega ključnih resorjev, ki lahko vpliva na izboljšanje duševnega počutja otrok, zato bo predstavnik otrok za nekaj ur prevzel vlogo ministra in kot “mini minister" predstavil sporočila otrok ter predloge za naslavljanje določenih težav, ki jih v okviru našega resorja zaznavajo.
Lokacija: Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48

VIR: MOP